Илияна Йотова: България има нужда от много стабилно правителство, дано надделее разумът

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Надявам се, че в следващите дни ще надделее разумът. България в момента има нужда от много стабилно правителство, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на въпрос дали ще бъде сформиран кабинет след предсрочните парламентарни избори.

Вицепрезидентът Йотова каза още, че страната има нужда от стабилно правителство, което трябва да продължи линията на служебния кабинет за връщане на държавността, за законност и за правила, за икономическо развитие, за това България да депозира своя план за възстановяване и да успее да го защити в ЕК – предизвикателства, които, по думите ѝ, далеч надхвърлят партийния егоизъм.

Вицепрезидентът отново изрази надежда, че в следващите дни разумът ще надделее и ще започнат преговори за тези най-важни приоритети.

Илияна Йотова е оптимист и допълни, че това очакват и българските граждани. Ако партиите отново се затворят в себе си и решат да отидат на още едни избори през тази година, няма да бъдат разбрани от българския народ, посочи вицепрезидентът.

Попитана за ниската избирателна активност на изборите на 11 юли, Йотова каза, че това трябва да е предмет на сериозен анализ от всяка политическа формация и от обществото. По думите ѝ трябва да се разгледа секция по секция, да се види кои са хората, които не са отишли до урните. Тя посочи още, че не вярва, че машините и ваканцията са спрели хората да отидат да гласуват и допълни,че се задава друг голям въпрос- дали пък хората не са намерили за кого да гласуват.

На въпрос за тезата на ГЕРБ, че целта е да не се съставя правителство и да продължи да управлява служебният кабинет, Илияна Йотова коментира, че "това остава на г-н Борисов – да пуска фалшиви новини в публичното пространство". Очевидно, важното и реалистичното е само едно – никой не иска да си има работа с ГЕРБ и да участва в следващо правителство с тях, а оттам – нататък какво е мнението на бившия министър-председател, това си остава преди всичко важно за неговите избиратели, посочи Илияна Йотова.

Попитана за идеята служебният кабинет да стане редовен, лансирана от председателя на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова, вицепрезидентът Йотова я определи като друго екзотично предложение и заяви, че всяка политическа формация, когато е тръгнала към избори, трябва да си поеме отговорността и да бъде готова да състави кабинет със своите експерти и виждания. Иначе, дайте да си променим конституцията- да си имаме един служебен кабинет и да приключим, коментира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отговори на журналистически въпроси преди участието си в Международен научен семинар "Да преосмислим средата ни в един пост-ковид свят" в Софийския университет "Св. Климент Охридски"."Не е достатъчна солидарността помежду ни само по време на криза. Трябва да изградим солидарност и във възстановяването от ковид пандемията. Отново най-уязвимите не са във фокуса на вниманието на обществените дискусии и политиките. Трябва да осъзнаем собствената си отговорност – ако не проявим солидарност, ако не се погрижим за слабите, безработните, жените, децата, пандемията ще продължава да отнема от цялото общество." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в Софийския университет "Св.Климент Охридски" на Международния научен семинар "Да преосмислим средата ни в един постковид свят", съобщават от прессекретариата на държавния глава.

"Ако няма международна отговорност и помощ, всички ще страдат, защото вирусът показа, че не е подвластен на "ние" и "те", на млади и стари, бедност или богатство, на свои и чужди, на граници. Не можем да пазим националните си интереси, ако не се грижим за тези около нас", посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът направи паралел между начина, по който само чрез рестриктивни мерки ЕС опита да овладее финансовата и икономическата криза от 2008 г., и решението от м.г. за безпрецедентно големия финансов пакет от 750 млрд. евро за справяне с последствията от пандемията и възстановяване на икономиките.

Вицепрезидентът очерта няколко основни теми, които да бъдат предмет на последващи дискусии – достъпността до образование, медицинска и социална грижа, отношението глобализация – икономически суверенитет в контекста на зависимостта от една държава за снабдяването с медицински консумативи, трансформацията в обществените отношения и последствията от дългата изолация. "Едно е сигурно – не страхът и апокалиптичните прогнози решават многобройните проблеми", изтъкна Илияна Йотова.

Семинарът, който ще продължи до 16 юли, се организира от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ) в сътрудничество със СУ "Климент Охридски", Нов български университет, Техническия университет и френските университети "Париж 1 Пантеон-Сорбона" и "Париж 2 Пантеон-Ассас".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Иво Сиромахов направи пародия на изказването на Слави (ВИДЕО)

Иво Сиромахов, писателят и част от екипа сценаристи на "Шоуто на Слави", направи пародия на изказването на Слави Трифонов. Припомняме, че вчера Дългия във включване на живо в профила си във Фейсбук обяви своя проектокабинет, който моментално разбуни духовете в страната ни. Сиромахов от няколко седмици е водещ на вечерното […]