Кирил Петков: Надявам се да се излъчи стабилно правителство

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

"Надявам се да видим, че НС ще излъчи стабилно правителство. Казвам го като гражданин. Нагласата ми за оставащите дни е да видим какво можем да свършим още като правителство.", това заяви пред Нова тв служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Според него, не е добре да има трети път избори тъй като и резултатите едва ли ще са съвсем различни. "Важно е да се излъчи стабилно правителство, което да продължи курса на промяна – хем ревизия, хем прозрачност, хем надежда на всички, които искат да видят България да се движи в различна посока", допълни той и отчете, че има набрана скорост, проектите се движат така и ако тази политика се продължи, за малко време ще има добри резултати.

Кирил Петков обяви, че няма покана за участие в бъдещото правителство. "За мен беше чест да работя за българското общество и не бих избягал, ако имах възможност да продължа в това си качество, ако мога да работя както досега – с пълна свобода на действие, прозрачност. Президентът Радев нито веднъж не ни се обади по телефона за да ни каже да направим нещо.", обясни той и коментира, че се е изненадал от размера на раздаваните пари и начина, по който те са давани. За пример даде 630 милион, които са отишли в проекти в язовирите, както и строежа на правителствен комплекс за над 180 милиона. По думите му, той се строи в държавна сграда с държавни пари по време на пандемия.

Според Петков е недопустимо да строим небостъргач, който да се пълни с държавни служители по време на пандемия. Според него, не е ясно дали там няма да се пълнят министерства, тъй като до този момент държавните служители са в центъра на София. По думите му проектът за строителство на правителствения комплекс в "София Тех Парк" трябва да бъде спрян, авече са дадени 180 милиона авансово.

"По-лошо е начинът, по който са дадени. Дадени са на инженеринг. Все едно да ви дам 180 милиона и да ви кажа: "Ако можете проектирайте си го, построете си го и надзора да е ваш", обясни Петков.

По думите му от "Държавната консолидационна компания" са дадени към "Монтажи" 180 милиона, а от "Монтажи" към външна фирма са дадени авансово 70 милиона.

"Следващата седмица викам тази външна фирма да се разберем как да го спрем и да не загуби държавата много. Самият проект е безумен – да строим небостъргач, който да пълним с държавни служители. Големите пари са се плащали по време на пандемията", коментира служебният министър.

Кирил Петков коментира и ББР: "Два от кредитите са с около 100 млн. всеки е с много ниски лихви за много време и една огромна главница се плаща накрая." По думите му, не е сигурно дали тази главница изобщо ще се плати." Според него търговска банка няма да се види да дава такъв кредит.

Служебният министър коментира и Планът за възстановяване. По думите му има увеличение на парите за бизнеса като има отделена част за дялови инвестиции в иновативни компании.

"Когато го заварихме, беше на 100% грантове, а сега вкарахме дялови и дългови инструменти, заедно с Европейската инвестиционна банка, част от тези пари ще се помагат на едни фирми, които като връщат ще се помогнат на други фирми.", допълни той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Луиш Фиго прости на Флорентино Перес за "кучи син, провалил всичко в Реал"

Бившият играч на Реал (Мадрид) Луиш Фиго даде мнение за обидните думи, изтекли в пресата от президента на мадридския клуб Флорентино Перес. Припомняме, че босът нарече португалеца "кучи син, провалил всичко в Реал". "Мисля, че в лични разговори някои изрази могат да бъдат извадени от контекста. Имахме възможност да разговаряме […]