Кирил Петков разкри канен ли е да бъде премиер

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Никой не се е свързвал с мен за разговори за премиер за бъдещ редовен кабинет. Това заяви служебният икономически министър Кирил Петков на въпрос дали може той да е номинацията на Демократична България за министър-председател.

В интервю за "Свободна Европа" той бе категоричен, че не би влязал в бъдещо правителство без служебния финансов министър Асен Василев, с когото освен че са приятели, имат и обща визия за финансите и икономиката. От думите на Петков стана ясно, че той много уважава и сегашния образователен министър проф. Николай Денков. Всъщност тримата водеха разговори с екипа на Има такъв народ, с който обаче се разминаха по политики и така те не бяха включени в проектокабинета на Слави Трифонов.

Министър Петков коментира отново темата с Българската банка за развитие (ББР) и кръга от фирми около Делян Пеевски.

"За фирми като "Булгартабак" нямаме директна собственост от него, но моите подозрения са, че той е имал влияние при взимането на кредити. Другото нещо е, че адвокатът на г-н Гайтански е собственик на една от другите големи фирми. За тези заеми директно не можем да открием лицата, които познаваме добре от медиите. Но най-важното за мен е каква част от тези пари ние можем да си ги върнем. Повечето са били дадени като големи неправомерни заеми, но то все пак са обезпечени", заяви той.

"Проблемът ми е за два от кредитите – над 100 милиона лева. Минаваме през портфолиото. Искаме да открием всички странни решения", каза още икономическият министър, но не пожела да конкретизира фирмите, за които говори.

Предстои изготвянето на пълен доклад и ако се види, че има неправомерни действия, то той ще бъде даден на прокуратурата, разкри още Петков.

Все пак той каза, че не става въпрос за "лов на вещици".

"Но тезата ми е, че рискове са били поемани от страна на тази банка, която нормална банка не би поела. Има зависимости извън банката – на този надзор, който го видяхме по медиите – или са били много оптимистично настроени към бизнесплана на компаниите, или някой им е казал: Давайте тези кредити, на тези банки", предположи Кирил Петков.

Той обърна внимание и необходимостта от промяна на действията на Държавната консолидационна компания (ДКК). Там се очаква днес да се назначи прокурист, каза Петков.

"Ясен (Спасов, бел. ред.), който е изпълнителен директор на ДКК, се разболя от шарка. Не може в момента да говори с нас", отбеляза още той.

Кирил Петков вижда проблем в това, че ДКК е играла с цесии от фалиралата КТБ.

"Не виждам причина ДКК защо съществува", призна министърът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

БФС с послание към клубовете преди началото на сезона

Ръководството на Българския футболен съюз пожела успех на клубовете от всички нива на футбола ни през новия състезателен сезон 2021/2022 г, а освен това подчерта твърдо намерение да работи само за доброто на клубовете "Използваме случая да поздравим всички членове на българското футболно семейство за демонстрираната отдаденост въпреки огромните трудности […]