Кметът на Монтана: Водата ни е чиста, пийте без притеснения от чешмите

NetNews

Питейната вода в Монтана е чиста и без никакво притеснение може да се пие от чешмите, обяви днес кметът на общината Златко Живков по повод на излъчен по БНТ репортаж за наличие на арсен във водата на някои селища в региона.

Живков уточни, че Монтана, Враца и още 25 селища от Северозападна България се водоснабдяват от язовир "Среченска бара" в Стара планина, и този язовир няма нищо общо с язовир "Огоста" край Монтана, който е водосбор на реките, идващи от планината. Водата, която тече от чешмите в Монтана, е с много добри качества, което е потвърдено при изследвания в лаборатории на ВиК-Монтана и на РЗИ-Монтана.

За да са спокойни гражданите на общината, ние ще поканим европейска лаборатория, за да вземе проби от вода в различни части на града и общината, и ще оповестим резултатите, обяви Живков. Той съобщи, че е получил десетки обаждания по телефона от притеснени граждани и ги успокои, че водата в Монтана е напълно годна за пиене и той лично също пие вода от чешмата.

Живков припомни, че язовир "Огоста" край Монтана е изграден преди около 40 години не с цел от водата му да се пие, а с цел да се напояват градини и ниви, и да се предотврати възможността при проливни дъждове водата от река Огоста да залива Монтана и други селища по течението ѝ. За пиене е язовир "Среченска бара", който се охранява, и водата в него е с отлични качества, заяви кметът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бензиновите "джипки" с най-нисък разход на гориво

Напоследък т.нар. кросоувъри и SUV-та станаха толкова много, че разделението им на строго определени класове става все по-трудно. Въпреки всичко, те все още могат да се диференцират по размери и критерии. Сега, обръщаме внимание на едни от най-желаните автомобили с повишена проходимост през последната година. Става дума за средноразмерни SUV-та, […]