Манолова поиска МЗХГ да провери фермата за норки на фирма „Градус“

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Мая Манолова поиска служебните министри на земеделието Христо Бозуков и на здравеопазването Стойчо Кацаров да проверят фермата за норки на фирма „Градус“, за която беше подаден сигнал до Комисията по ревизията в последното ѝ заседание.

По покана на организаторите, които подадоха сигнал пред Комисията по ревизията на последното ѝ заседание Манолова подкрепи протеста днес срещу фермата за норки и заедно с подателя на сигнала Петя Алтимирска се срещна с двамата служебни министри. Протестиращите настояват фермата да бъде затворена поради нехуманно отношение към животните, както и поради риска от разпространение на COVID-19 и мутациите му от норките, като препоръчаха на министерствата да проучат европейската и световна практика по отношение на такива ферми по време на пандемия. В България има една ферма за норки със 129 000 животни в нея. Тя е в нарушение на правилата, тъй като в съответните нормативни актове не е посочено да е позволено отглеждането на американски норки. Миналата година, благодарение на неправителствените организации, беше установено загробването на хиляди норки, не по установения ред, а в изоставена мина в старозагорско, посочи Манолова пред двамата министри. Тя подчерта, че според данни на ООН за 2018 г. износът на България на ценни кожи от норки е на стойност 11,3 млн. долара, а фирмата е декларирала приход от 3000 лева. Тоест, държавата нищо не печели от отглеждането на американски норки. Гражданите, които живеят в близост до фермата се оплакват от миризмите, както и от това, че норките убиват животните им, бягат от фермата и се размножават неконтролирано, като нарушават биоравновесието, защото не са местен вид, обобщи сигналите Манолова. Комисията по ревизия е изпратила до министерствата сигнала на земеделските производители Светослав Илчовски и Павел Стоименов за рекет и „чадър“ от властта от страна на собственика на фермата за норки. Настоявам тези сигнали да бъдат проверени от вас, обърна се тя към служебния министър на земеделието и добави да се провери и фермата за норки и при доказана незаконност, да бъде затворена. Пред служебния здравен министър тя припомни, че втората група за ваксиниране в България са работещите във ферми за норки. Ясният ангажимент на служебния здравен министър е да се наложи забрана на работата на фермата за норки, ако след проверката от Министерството на земеделието се установи нарушение на правилата и опасност от зарази, обясни Манолова във видео на живо във Фейсбук след края на срещата със здравния министър.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Агентът на Бейл: Моуриньо е като Юлий Цезар

Агентът на уелската звезда Гарет Бейл – Джонатан Барнет, сравни бившия вече мениджър на Тотнъм Жозе Моуриньо с една от най-влиятелните личности в световната история – римския пълководец Юлий Цезар. Пред SNTV Барнет отказа да обвини директно Моуриньо за непостоянната форма на Бейл, но заяви, че португалският специалист, бъдещ наставник […]