МВР да публикува всичко за ареста и побоя над Димитър Кенаров, поиска АЕЖ – България

NetNews

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява Министерството на вътрешните работи (МВР) да публикува незабавно абсолютно всички материали от проведената вътрешна проверка по ареста и побоя на нашия колега Димитър Кенаров по време на антиправителствен протест на 2 септември 2020 г.

От публикация във вестник „Сега“ от тази събота научаваме, че проверката не е установила неправомерни действия на служители на МВР, довели до незаконен арест и нанесени телесни повреди на Кенаров. Открити са единствено нарушения при обработката на документите в МВР.

Припомняме, че журналистът Димитър Кенаров е задържан от полицията, докато отразява протестите срещу правителството и главния прокурор на 2 септември. Въпреки че многократно се легитимира пред служителите на МВР и показва своята прес карта, той е извлечен от пл. „Независимост“. Камерата му е счупена и изчезва. Поставени са му белезници, като според медицинската експертиза е многократно удрян и ритан в главата. Държан е в автомобил на МВР с други арестувани, а след това е откаран в столично РПУ, където е освободен, без да бъде издадена заповед за задържането му. Отказана му е адвокатска защита.

Още в началото на проверката АЕЖ-България изрази притеснения, че публични изказвания на главния секретар на МВР Ивайло Иванов съдържат внушения, които могат да повлияят на проверката.

Действията на служителите на МВР срещу Кенаров, а също така и срещу журналисти, предизвикаха сериозна реакция у нас и в чужбина. Припомняме, че казусът беше регистриран на платформата на Съвета на Европа за сигурност на журналистите. Редица международни организации също призоваха за задълбочено разследване, включително „Репортери без граници“, комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович, Комитетът за защита на журналистите и др.

За насилието и ареста на Димитър Кенаров е сезирана и прокуратурата, но за това какво се случва след подаването на сигнала също няма яснота.

Не на последно място АЕЖ-България изразява своето притеснение, че, макар да е бил сезиран с жалба от Кенаров, българският съд вече четвърти месец не се е произнесъл по същество за законността на задържането му, при положение че законът предвижда незабавно произнасяне по дела срещу полицейско задържане.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Експортен бум: как Китай печели от пандемията

Китайската икономика се възстановява от пандемията. В момента тя печели от силния износ и отпадането на много други износители заради наложения локдаун. Но има и политически последици от икономическия подем на Китай. Китайската икономика продължава да се възстановява. Промишленото производство през ноември се е увеличило със 7% спрямо същия месец […]