Министърът на отбраната: Майор Терзиев е поразил мишената, но не е съобщил за катапултиране

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Операциите по издирването на падналия МиГ-29 в Черно море продължават. Днес ще бъде пуснат хидролокатор, който допълнително ще обследва дъното. Теренът, което е обследван, е с размер на 20 квадратни мили. Предвид дългото време след загуба на връзка с майор Терзиев, вероятността да бъде открит жив и здрав е много малка и трябва да сме готови да приемем и най-лошото. Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на отбраната Георги Панайотов.

По думите му, каквото и да се е случило, се е случило внезапно и майор Терзиев не го е очаквал. Той не е докладвал за каквито и да било проблеми, не е опитал да осъществи връзка с командването, не е съобщил за катапултиране.

Самолетът, който е пуснал мишената, е видял как майор Терзиев я е поразил. Това е потвърдено визуално. Оттам нататък няма данни някой да е виждал каквото и да е.

"Проверяваме какво може да се е объркало. Хипотези – колкото искате. Спекулации могат да се правят колкото искате. Може да се прибегне към политическо говорене. Искам да се установят фактите и да ви кажа каква всъщност е била причината. А че майор Терзиев е един от асовете във ВВС, това е така. Той е пилот първи клас, но в авиацията първи клас това не е просто някакво признание, това е първи клас пилот. Майорът е имал т.нар. нальот и през нощта, и през деня – повече от 709 часа на МиГ-29", отбеляза министър Панайотов.

По-рано ген. Спас Спасов, председател на УС на Фондация "Български ВВС", също сподели пред БНТ, че за 23 години стаж майор Терзиев е имал нальот от около 800 часа, което за това дълго време е крайно недостатъчно като тренировки.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ген. Спас Спасов: Летателните часове на пилотите ни са малко

Все още не е ясна причината за инцидента, при който самолет МиГ-29 падна по време на учение край Шабла. Разследването е под ръководството на Военната прокуратура. Тече и цялостна проверка на документацията за техническото състояние и летателната годност на изтребителите в авиобаза "Граф Игнатиево". По отношение на подготовката на българските […]