Мъж на съд за присвояване на чуждо наследство за 200 000 лева

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт за това, че чрез използване на неистински частен документ, мъж се разпоредил с предмета на престъплението – изтеглил на каса в брой парична сума, като документалната измама е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, с оглед размера на причинената вреда – престъпления по чл. 212, ал. 5, вр. ал. 1 от НК и по чл. 253, ал. 5, вр. ал. 4, вр. ал. 1 от НК. Това съобщиха от пресцентъра на Софийска градска прокуратура.

Приживе, починалият Д.В. притежавал собственост върху недвижими имоти в гр. София и парична сума от 195 000 лв.

Обвиняемият А. П., на 49 години, никога не е виждал, нито познавал Д. В.

През 2015г. А. П. представил пред нотариус неистинско саморъчно завещание, привидно издадено в негова полза от името на починалия. Направил искане за обявяване на завещанието, в резултат на което нотариусът издал по отношение на обвиняемия нотариално удостоверен препис от последното.

След обявяване на завещанието, в качеството на мним наследник, А. П. се снабдил с препис-извлечение от акта за смърт на Д. В.

На 21.12.2015г. обвиненият се явил в банка, където представил нотариално удостоверения препис на неистинското завещание, заедно с препис-извлечение от акта за смърт, представил се като наследник по завещание и направил искане за получаване на паричната сума от 195 000 лв. Служител от банката извършил проверка в Столична община относно истинността на акта за смърт, който бил истински, а по отношение на починалия е било посочено, че са налице 3-ма наследници, без конкретизиране имената им, направил и устно запитване до нотариуса, който потвърдил обявеното завещание.

В началото на 2016г. А. П. получил процесната парична сума на каса в брой. Обвиняемият е подписал декларация по реда на ЗМИП относно техния произход, като посочил, че ги е придобил чрез наследяване.

Обвинението е доказано от свидетелски показания, удостоверения за наследници, банкови документи, експертизи, веществени доказателства и др.

А. П. е с чисто съдебно минало. Срещу обвиняемия е взета мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Влакът Варна - София пристигна с близо пет часа закъснение

Влакът Варна – София пристигна с близо 5 часа закъснение на столичната гара. Причината – възрастен мъж беше прегазен от композицията в района на Пазарджик. Според очевидци той е бил с два бастуна и се движил в средата на релсите, разкри "Нова телевизия". Близо стотината пътници се оказаха часове наред […]