Настоящите министри продължават да вземат решения до избора на нов кабинет

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

За първи път България провежда избори в условия на пандемия. Кой обаче ще взема здравните решенията до съставянето на нов кабинет – това изясни NOVA.

Една от първите задачи на новото Народно събрание е да гласува оставката на кабинета. „Правилото, което предвижда Конституцията е, че сегашното правителство ще подаде оставка пред бъдещия парламент”, казва докторът по конституционно право Симона Велева.

„Част от хората ще останат с убеждението, че едва ли не министрите си вземат чантите от кабинетите си и остават празно бюро”, посочва Пламен Киров, който е бивш конституционен съдия.

По Конституция финална дата за работа на правителствата у нас – няма. „Макар и в оставка, те са пълноправен Министерски съвет. Министрите и техните актове имат задължителна сила така, както са в мандат”, допълва Киров.

Мандатът на кабинета няма точен срок „от и до“, защото държавата не може да остане без управление, посочват юристите. „Държавата може да остане без парламент за известно време – около два месеца, но не може да остане без изпълнителна власт”, посочва още той.

„Не може да няма кой да управлява кормилото на държавата”, коментира Симона Велева.

Така, в условия на пандемия и през следващия месец здравните мерки и решенията ще се подписват от ресорния министър. „Той продължава да изпълнява своите функции и заповедите му продължават да са със същата правна сила”, обяснява Велева.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Св. преподобни Йосиф Песнописец

Преподобни Йосиф се родил на остров Сицилия в началото на деветия век. Родителите му били благочестиви люде. Те дали добро образование на своя син, който още от малък придобил високи добродетели и напреднал в изучаване на Свещеното Писание. Дете бил той, когато родината му била нападната от врагове. За да […]