Облекчение: Ваксинирани с две дози няма да носят маски в някои закрити пространства

NetNews

Ваксинираните с две дози срещу коронавирус няма да имат задължение да носят маска в някои закрити обществени пространства като малки магазини, фризьорски салони или фитнес. Министерството на здравеопазването обмисля да издаде заповедта понеделник или вторник.

"На база на настъпващите горещини искаме да предприемем и мерки във връзка със задължителното носене на маски в някои закрити пространства като зали за спорт, фитнес, фризьорски салони, малки търговски обекти, трудови колективи с не повече от 5-7 човека и всички са имунизирани“, обяви пред медиите днес зам.-здравният министър Д- р Александър Златанов.

„Стъпката е внимателна, премислена“, увери той.

В самата заповед ще бъде уточнено за кои обществени търговски обекти ще важи облекчаването във връзка с пандемията. Ваксинираните ще доказват със сертификат, че са с поставена имунизация. Д-р Златанов допусна, че може да има проверяващи екипи на РЗИ, но не е убеден, че това ще става постоянно.

А като аргумент за решението, което предстои да бъде облечено в заповед, зам.-министърът каза, че има данни, че вероятността да предава COVID-19 от ваксинирани е много малка. На въпрос кой е източникът му за това твърднеие, той не отговори.

Право да свалят маските ще имат и служители на обектите, които ще бъдат упоменати в заповедта. Изискването ще е да имат две поставени дози на ваксината срещу коронавируса.

„За градския транспорт засега не предвиждаме отпадане на маските“, обяви д-р Златанов.

От думите на зам.-министъра на здравеопазването стана ясно, че облекчаването за сваляне на маските на някои публични места цели и да стимулира хората да се ваксинират.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Огромен протест в Гърция

Днес се провежда голяма стачка в Гърция, съобщи Катимерини. Транспортът в страната почти изцяло не работи. Държавните учреждения са затворени. Опозицията подкрепи протеста на работниците. Те се обявиха срещу ново трудово законодателство. Всички влакове са спрени, а фериботите и корабите не пътуват. Хиляди пътници в Пирея останаха на брега. Протестиращите […]