Пенка Георгиева: Оказваха ни натиск да се трансплантират деца в Правителствена болница

NetNews

Пациентски организации "Заедно с теб" осъдиха бездействието на държавата за незаконните трансплантации.

"Сигналите са от доста години, не са свързани с последните трансплантации за фалшиви родствени връзки, които обяви служебният министър д-р Кацаров, тъй като това може би е ставало тихомълком и не е излязло в медиите. Те не са български граждани и по никакъв начин не сме сигнализирани ние", каза председателят на Пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева в предаването "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR.

И поясни, че сигналите през годините са от най-висш държавен административен служител в Министерството на здравеопазването.

"Във Фонда за лечение на деца бяхме подложени на натиск да се трансплантират български деца, бебета в Правителствена болница, при положение, че там няма достатъчно опит. И според някои лекари там няма мултидисциплинарни екипи, които да поемат след това тези трансплантирани деца. Това, което беше ужасяващото е, че директорите на Фонда и уронването на тази държавна институция за лечение на деца си отиваха по нареждане на проф. Спасов", допълни Пенка Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ д-р Тинка Троева е била един от успешните и добре работещи директори.

"Тя беше уволнена заради това, че ние се преборихме едно 5-месечно бебе да отиде за чернодробна трансплантация в Германия, а не както настояваше националният консултант проф. Спасов да бъде трансплантирано в Правителствена болница. Знаете и случая с малкия Байрям, който се нуждаеше от бъбречна трансплантация, който също трябваше да се трансплантира там, но благодарение на медиите това детенце беше в чужбина", подчерта председателят на пациентска организация "Заедно с теб".

Тя е категорична, че нередностите са доста. Попитана защо се закри Агенцията по трансплантации и се преобразува в Дирекция, тя отговори:

"Последният директор – д-р Марияна Симеонова, работеше много активно с всички пациентски организации, свързани с трансплантации. Ние участвахме много активно там. Агенцията, с тази си прозрачност и с тази си активност към обществото, пречеше. И откакто тя стана Дирекция към Медицинския надзор – нещата изчезнаха. Ние вече загубихме връзка с институциите, процесите, които се случваха, а беше добре, когато трансплантирани пациенти участваха в разглеждането на документите на следващите, които се нуждаят от трансплантация."

Пенка Георгиева припомни, че чакащите за трансплантация са много. Надява се новото правителство отново да включи пациентските организации като качество за гарант и като качество на доверие на обществото в донорството.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Първи поглед към новото Renault Kadjar

Съдейки по все повече намаляващите продажби на този френски кросоувър, от Режията най-вероятно ще побързат с разработката и представянето на ново поколение на Kajar. Сегашното вече кара своята шеста година, като се очаква тя да му бъде последна. Renault Kadjar 2022 ще бъде изграден на платформата CMF-C / D. Дължината […]