Проф. Ангелов: Тройни заплати и жилища за медици в регионите с недостиг

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Министерството на здравеопазването разработва голяма програма, която да осигури медицинските кадри навсякъде в страната, където има недостиг. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов, който е заедно с премиера в Пазарджик.

Заедно с кмета те посетиха стария учителски институт в Пазарджик, който ще бъде реновиран за около 1 млн. лева. В областта имало много желаещи девойки, които да станат медицински сестри. В общежитието ще се извършва изнесено обучение на медицински сестри и лаборанти, които ще се обучават там от следващата година, стана ясно от думите на Ангелов. Там могат да се настанят 100 медицински сестри – сестри, които работят в болницата, след като са завършили и там им се осигурява място за живеене, и тези, които са последен курс на обучение.

Здравният министър разкри още, че се готви програма за обезпечаването на медицински кадри, там където има недостиг. Водят се разговори с общините, като те трябва да дадат информация за наличните общински жилища, които могат да бъдат предоставени на медицински специалисти. "Съответно директорите на болници по места да ги назначат, ще субсидираме общините с допълнителни средства. Общината пък ще дава допълнително стимул към заплатата им и държавата на свой ред също. Така ще се получат тройни заплати на лекарите и сестрите, които отидат да работят там", посочи той. Бойко Борисов поясни, че имало траен спад на болните и благодари на медиците, че именно на тях се дължи това, че броя на излекуваните е по-голям от заболелите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Родопчанин вае скулптури от дърво с моторна резачка

49-годишен родопчанин вае скулптури от дърво с моторна резачка. Той се казва Велин и е настоящ строител, бивш спортист и самоук майстор на дървени скулптури, пише БНР. Около 200 са скулптурите в двора на Велин, който буквално го е превърнал в приказка. Тук има дървени фигури на почти целия животински […]