Проф. Ива Христова: С ваксинация са обхванати 5% от населението

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

"Ваксинацията е едно от оръжията за борба с вируса, остава спазването на противоепидемичните мерки. Все пак с ваксинация са обхванати 5% от населението. Ако спазваме мерките, заболеваемостта ще спадне. Оказва се, че производителите на ваксини не могат да предоставят обещаните обеми. Надценили са силите си".

Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" на телевизия Bulgaria ON AIR зам.-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите ѝ при AstraZeneca тепърва има данни, които ще се вкарват в кратката характеристика на продукта и други неща, които трябва да се уточнят.

"Не мисля, че трябва да има страх от тромби след ваксинация. Защото честотата на тромбозата при ваксинираните лица е по-ниска, отколкото при цялата популация. Честотата не е по-висока. Освен това, трябва да знаем, че при ваксиниране тази честота е 1 на 1 млн., а при неваксинирани – 3-4% смъртност при 100 хил.", добави проф. Христова.

Според нея тромбозата е рядко явление, по-често се очакват неразположения като температура и други, характерни за лек вирус.

"Редки са случаите на повторение на коронавируса. Това е свързано и с мутацията – той се променя, за да се разпространява по-добре. В момента британският вариант поголовно измести останалите варианти. Клони към 100% в много от областите. Южноафриканските и нигерийските варианти също ще влязат с туристи", каза експертът.

Тя е на мнение, че съществува риск ваксините да не ни предпазват достатъчно от някои от тези варианти – да предпазят всички или тези, приели големи количества от вируса.

"За различните варианти е различна степента на по-слабо свързване. За някои от вариантите тя е по-слаба. Много са важни елементарните противоепидемични мерки. Британският вариант на вируса води до бързо влошаване и засягане на белия дроб – по-редки неврологични усложнения и по-често белодробни. Повечето бактериални пневмонии засягат само една част от дроба, а тук е дифузно – навсякъде", уточни проф. Христова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Франция: Нов локдаун, този път и без алкохолни напитки на обществени места

Национален локдаун влиза в сила от днес във Франция. Мерките бяха обявени в телевизионно обръщение в сряда вечерта от президента Еманюел Макрон, а парламентарното мнозинство одобри мерките, като опит за възпиране на третата Covid вълна. Поредните ограничения във Франция са "нужни, за да преминем един етап, надяваме се – последният, […]