Проф. Кантарджиев: Подаряват ваксини на съседни страни, вместо да ваксинират децата

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Пореден ден протести в подкрепа на проф. Тодор Кантарджиев, който беше пенсиониран от здравния министър. Едва вчера д-р Стойчо Кацаров коментира решението си, а дългогодишният директор на Националния център по заразни и паразитни болести се закани да заведе редица дела за клевета.

Проф. Кантарджиев разбира от здравния министър, че трябва да напусне поста, който заема 33 години.

"Саморазправите от завист и на лична основа са след пандемиите. Самият факт, че много малко хора искат да се ваксинират, че не се прави нищо по имунизаицонните въпроси в нашата страна, говори, че има риск септември да имаме още случаи. Ще се повтори това, което съветничката на г-н министъра направи преди 10 години, когато имаше много ваксини за морбили. Подаряваха се ваксините на съседни държави, но не се поставяха на българските деца", каза проф. Тодор Кантарджиев в интервю за Bulgaria ON AIR.

Относно пенсионирането си, той припомни думите на министъра на здравеопазването, а именно, че един администратор може да се пенсионира щом така е решил.

"Аз лично не се възприемам като един администратор, май и доста хора не ме възприемат, което е неприятното за г-н министъра", добави още той.

Проф. Кантарджиев сподели, че е разбрал колко го уважават и обичат и каква голяма част от обществото са съпричастни и доволни от работата му.

"С колегите от института нямах възможност да се сбогувам. Искам да изкажа благодарност на хората, които работиха с мен и може би имах привилегията да имам един прекрасен състав – академичен и административен", уточни проф. Кантарджиев пред Христиана Стефанова.

"Относно коронавирусната инфекция най-голямата вина е в тези, които създадоха недоверие, че ги лъжем, че няма вирус, че вирусът е безопасен, че не се умира от вируса, че ваксините не действат. Тези послания внесоха несигурност в обществото, затова допуснахме кризата миналата есен, когато ни се подиграваха, че трябва да се носят маски на закрито", заяви проф. Кантарджиев.

Той е на мнение, че създавайки хаос в системата на общественото здраве, със смяната на хора с противоречиви твърдения и "правене на нищо", се създава едно недоверие към ваксините.

Относно коментара на д-р Стойчо Кацаров за загиналите, в резултат на кризата и лошото управление на Борисов, проф. Кантарджиев добави: "В резултат на противоречиви приказки и саботиране на научно-обоснованите мерки за ограничаване броя на случаите в умишлено саботиране с цел лична изява".

Той сподели, че не се чувства жертва на реваншизъм.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Експерт: Времето, което българските пилоти прекарват във въздуха, е престъпно малко

Над 30 часа продължава операцията по издирването на пилота майор Валентин Терзиев в Черно море, но без успех. През изминалия ден в операцията се включиха 5 кораба, предава Нова ТВ. Днес съставът им е намален. Изтребителят МиГ-29 с един пилот на борда изчезна от радарите при учение край Шабла малко […]