Радан Кънев: Само смяната на Борисов и ГЕРБ не стига

NetNews

Само смяната на Борисов и ГЕРБ не стига за свободна и правова България. Това коментира във фейсбук Радан Кънев.

Вижте целия му коментар:

Преди година повдигнах пред ЕП въпроси за злоупотребата с власт, погазването на медийната свобода и върховенството на закона и предизвиках пленарен дебат. Тогава колегите от ГЕРБ, наред подкрепящите тогавашната власт медии, не се поколебаха да ме обвинят, че съм предател, че "клепам" родината си, че действията ми (близо година преди изборите) са предизборна кампания и партийна политика.

Днес от БНР ме помолиха да коментирам писмото на същите колеги-евродепутати, с което сигнализират европейските институции с твърдения за "пълзящ преврат" и различни злоупотреби на служебния кабинет.

Е, аз няма да постъпя като ГЕРБ. Макар да не приемам повечето твърдения в писмото им и да съм убеден, че то има чисто предизборни цели, аз няма да оспоря правото и дори задължението им да ангажират европейските институции с контрол върху българската власт. Това е важна задача на ЕП и другите институции – да бъдат коректив при злоупотреба с власт на национално ниво и гарант за върховенство на закона на цялата територия на ЕС. Всяка власт е склонна към злоупотреба, всеки човек е склонен да превишава правомощията си, ако няма правила, които се спазват, демократичен контрол и разделение на властите.

Радвам се, че и колегите от ГЕРБ започнаха да го разбират. Вече явно всички сме наясно, че България се намира в остра криза на законността. Тази криза няма да се преодолее просто със смяната на една корумпирана и самозабравила се власт. Смяната на Борисов и ГЕРБ е необходимо, но не и достатъчно условие за свободна, просперираща и правова държава. Ние имаме нужда от помощта на ЕС, за да изградим правова държава и да се справим с корупцията и престъпните мрежи, оплели управлението особено силно през последното десетилетие (макар и много по-стари).

И накрая – препоръчвам на всички, искрено загрижени за демокрацията и правовия ред, да гласуват на 11 юли за Демократична България. Ние сме единствената гаранция, че ревизията на предишното управление ще се подчинява на строги демократични норми. Ние протестирахме срещу корупцията и олигарсите и когато БСП назначи Пеевски, и когато ГЕРБ се съюзи с него. Ние напуснахме властта, когато видяхме, че с нея се злоупотребява. И ние няма да допуснем злоупотреби с властта в 46-тия парламент.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Община Ямбол отказва безвъзмездно финансиране от ЕС за осветлението, тегли заем за милиони

Дълг в размер на 9 млн. лв. ще изтегли община Ямбол. От тях 4 млн. лв. са за ремонт на уличното осветление, като общината няма да се възползва от възможността да кандидатства за тези средства по Плана за възстановяване и устойчивост, където за такива дейности има осигурено безвъзмездно финансиране от ЕС. Няма да се прави също така допитване до гражданите или референдум дали да се изтегли заема и кои обекти да се финансират с него. Това стана ясно на днешната сесия на ОбС – Ямбол. Решението за поемане на кредита бе прието с 23 гласа „за”, 8 „против” и 4 „въздържал се”. То бе подкрепено от съветниците от „Пряка демокрация” на кмета В. Ревански и групата на ГЕРБ. С отрицателен вот гласуваха съветниците от Българска нова демокрация и част от групата на БСП.