Радев: „Три морета“ не е съюз, нито е военен, нито е срещу Русия

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Винаги ще има спекулации относно геополитиката, но да не забравяме – България е член на ЕС и трябва да правим всичко възможно този съюз да става все по-силен и устойчив. Това каза президентът Румен Радев на конференцията "Инициативата "Три морета" – между геополитическата конфронтация и прагматичния реализъм", организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт".

Държавният глава посочи, че това може да стане като водим политика за по-бързо сближаване, за хомогенно социално и икономическо развитие. България, която е най-изостаналата страна в ЕС, имаме полза да си сътрудничим много по-интензивно с останалите по-развити държави, това е шансът да догонваме и да ставаме по-развити, каза Радев.

Румен Радев припомни, че инициативата "Три морета" е платформа за сътрудничество и регионално развитие, която обхваща 12 страни от Централна и Източна Европа и допълни, че без Австрия, останалите имат сходна историческа, икономическа, социална траектория на развитие в последното столетие. Президентът каза, че обединявайки усилията си страните от региона могат да бъдат по-ефективни, по-бързо да се интегрират в Европа, да постигнат конвергенция и необходимия изравняващ социален статус с държавите от Западна Европа.

Президентът Радев отхвърли спекулации за инициативата "Три морета" и изтъкна, че тя се развива в съвсем друго време и геополитическо пространство. "Три морета" не е нито съюз, нито е военен, нито е срещу Русия, посочи Радев.

За спекулации, че "Три морета" целяла да отреже тръбите на руския газ от изток на запад към Европа, по думите на президента е нелепо това да се твърди в страна, участничка в инициативата, където една тръба – "Турски поток" мина със завидна скорост през България, платихме за нея до стотинка, влизайки в дългове, да пренесем безплатно руски газ от Турция до Сърбия. И "Северен поток" вече приключва успешно.Така, че тази инсинуация отпада, посочи Радев. Той отхвърли и тезата, че инициативата целяла да откъсне региона на Централна и Източна Европа от ЕС и посочи, че ЕК и Германия са стратегически партньори на "Три морета", чиято основна цел е по-бързото социално и икономическо сближаване между Източна и Западна Европа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Китайският парламент прие Закон против чуждестранни санкции

На 10 юни ПК на ОСНП прие Закон против чуждестранните санкции, съобщи „Радио Китай“. Той дава възможност на правителството да предприема по-систематични, ясни и категорични мерки срещу налагани от други страни върху Китай санкции. Професор Хуо Джъсин от Китайския университет по правни науки счита, че законът е изключително нужен, тъй […]