Симеонов: Да не замине и нацията покрай мерака на Радев да си иде правителството

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Зам.-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов определи като прибързано намерението на президента Румен Радев да насрочи парламентрните избори за 28 март догодина.

Вчера държавният глава заяви, че тогава трябва да се проведе вотът за нов парламент. Според Симеонов обаче първо трябва да се направи обсъждане със специалисти и да се организират избори тогава, когато се гарантира, че това няма да доведе до нов взрив на заразяване с COVID-19.

"Аз разбирам, че на президента му е голям мерак правителството час по-скоро да си замине, но би трябвало да го интересува да не си замине и нацията покрай неговите мераци", коментира пред Dariknews.bg зам.-председателят на парламента.

"Нямаме никаква гаранция, че до март ще сме овладели епидемията и няма с изборите да предизвикаме разпалването ѝ с нова, по-страшна сила. Така че по-добре би било да се направи много внимателно обсъждане със специалисти, за да се определи България в какъв етап е и какво може да се очаква. И чак тогава да се вземе решение за дата на изборите", добави Симеонов.

Според него ще има ниска избирателна активност заради страха на хората от заразяване.

"Вирусът има особеност, че се разпространява успешно в хладно време. Естествено е, че хората няма да рискуват да опипват общи дръжки, нито пък има възможност след всяко минаване някой да ги дезинфекцира, да не говорим за общите химикалки. Машинното гласуване носи също рискове, защото няма как след всяко гласуване някой да минава и да забърсва", посочи Валери Симеонов.

Лидерът на НФСБ е на мнение, че машинното гласуване няма да може да се реализира в момент на пандемия, тъй като е невъзможен процесът по организацията му.

"Лично за мен машинното гласуване ще си остане една илюзия, тъй като няма за кога да бъде организирано нито производство, доставка, съхранение, нито контрол, нито софтуер. Кога ще стане това нещо при избори на 28 март? Ще бъде смесено гласуването и ще бъде с толкова машини, колкото имаше и на последните избори. Пандемията обърка ритъма на организацията на каквото и да било, включително и на реализацията на машинното гласуване", каза още Симеонов.

По думите му избори трябва да се направят, когато над половината от населението е ваксинирано или когато заразата е овладяна.

"Другото го видяхме, във Франция направиха избори и сега са в челото на заразените и смъртните случаи. Политиката си е политика, но със здравето на цяла нация не можем да си правим експерименти или да търсим най-ранната дата като реванш срещу управлението. Не е това най-важното, важното е да се опази здравето на хората", заключи Валери Симеонов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мегаполис се превърна в призрачен град

Центърът на Вашингтон никога не е бил толкова безлюден. Служителите на банки, мозъчни тръстове и международни организации работят от вкъщи. Преди началото на пандемията по 15 000 души пътуваха до работното си място по главната линия на метрото, сега не са повече от 1500 души. Това е и причината малките […]