Синдикати и работодатели искат актуализация на бюджета

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Това, което подготви служебното правителство и е задача за годината, е актуализацията на бюджета. Предвижда се актуализация на пенсиите, мерки за подкрепа на здравния сектор и подготовката на евентуална следващата Ковид вълна. При предприятията очакваме мярката 60/40 да се трансформира във вида, който предлагаме. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Според него, когато предприятията спират работа, се очаква мярката да поеме 75% от липсващия доход.

"Ръстът на заплатите се състоя и той не е символичен – за някои администрации се увеличиха заплатите с 30%. В реалния сектор също имаше ръст на заплатите, средната се повиши. В България имаше остър недостиг на работна ръка. Имаше при върха на кризата ръст на безработицата и пак се доближаваме до ръст на недостиг на работната ръка. Индустрията се възстанови до нивата преди пандемията", обясни Велев за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че БВП може да се увеличи чрез инвестиции и иновации.

"Няма друг измислен начин за страна като нашата. Това може да стане с реформи в сектор сигурност, правосъдие – да се даде правна сигурност, правна стабилност, съчетано с функционирането на данъчния отдел. Трябва да се добави цялостното подобряване на бизнес средата", допълни събеседникът.

"Има нужда от увеличаване на пенсиите и трябва да се търсят резерви за това. Важното е да не се губи връзката с осигурителния доход. Относно максималния осигурителния доход – в България той е изпреварил нивото си. Той се мери спрямо средния. При нас са проблем минималната и средната пенсия, а не максималната", посочи Васил Велев.

"Четири от шестте партии в новото НС са обещали в своите програми необлагаем минимум. Държавата трябва да е активен участник в пазарната икономика. Държавата, освен че определя правилата, трябва и да играе по тези правила", посочи икономистът от КНСБ Любослав Костов.

Според него държави, които са били на прага на въвеждането на еврото, са вдигали ударно доходите си.

"Най-важното е актуализацията на бюджета. Има си стъпки за извървяване. Не виждам кой политик ще каже на пенсионерите, че ще им вземе даваните вече доста месеци 50 лв., тези пари трябва категорично да останат в тях. Трябва да нарастват пенсиите", изтъкна той.

Любослав Костов е на мнение, че не сме чули и дума за необлагаем минимум от "Има такъв народ".

"Това е пипане на един или два данъка без ясни перспективи. Ако искаме да правим данъчна реформа, трябва да излезем с разчети", допълни още икономистът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дебютът на Серхио Рамос за ПСЖ се отлага

Новото попълнение на ПСЖ Серхио Рамос ще трябва да почака, за да дебютира с отбора, въпреки че се предполагаше, че ще го направи тази сряда. Съставът на Маурисио Почетино ще играе срещу немския Аугсбург в Орлеан, но бившият защитник на Севиля и Реал Мадрид не пътува за този трети предсезонен […]