Студентите празнуват до 15 души на едно място

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Днес е празникът на студентите в България. Заради затворените като антиковид мярка заведения, барове, дискотеки и други обекти за развлечения, тазгодишният 8 декември се очаква да протече нетрадиционно, предаде Българското национално радио. Засилени проверки за студентския празник ще има днес в София и в планинските курорти, съобщи БНТ.

Общинските власти и полицията по места ще следят дали се спазват противоепидемичните мерки и няма да допускат събирането на повече от 15 души на едно място.

Тази година 8-и декември не напълни курортите със студенти заради пандемията. Почти всички резервации в хотели, къщи за гости и хижи са отменени. Ресторантите и заведенията остават затворени според заповедта на здравния министър. Санкции грозят нарушителите – от 300 до 1000 лева за участник в нерегламентирано събиране и от 500 до 2000 лева за собственик на обект.

В България студентският празник възниква през 1902 г. като патронен празник на Софийския университет, напомни БНР. Първоначално е бил отбелязван на 25 ноември, денят на Св. Климент Охридски. В края на март 1916 г. българската администрация преминава към Грегорианския календар. Тъй като Българската православна църква продължава да използва Юлиянския календар до 1968 г., датата на празника се измества с 13 дни напред и се чества на 8 декември.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентите.

През 1962 г. празнуването на студентския празник на 8 декември е възстановено.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Часът на истината! Великобритания започва масово ваксиниране срещу COVID-19

От днес във Великобритания стартира програмата за масово ваксиниране на населението срещу COVID-19. Това ще става в избрани от здравните власти болници, отговарящи на изискването ваксината на „Пфейзер“ и „Бионтек“ да бъде складирана при минус 70 градуса. В навечерието на първото инжектиране на дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“ […]