Събориха къщата на Димитър Димов в София (ВИДЕО)

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Скандално. В деня за размисъл, в който се навършват 145 години от избирането на София за столица на България, най-големият град в страната ни се раздели със своя емблематична стара сграда.

Неправителствената организация “Спаси София” алармира през страницата си във Фейсбук, че именно днес багери са разрушили къщата на писателя Димитър Димов, автор на романите “Тютюн”, “Осъдени души”, “Поручик Бенц” и други.

По проект на нейно място ще се появят две нови сгради. Хората в района остро протестираха срещу проекта, но той вече се привежда в изпълнение, а домът в София на един от най-великите български писатели вече е в историята. Според Министерство на културата той „…не притежава статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство“.

От “Спаси София” пък предлагат улицата, на която се издигаше къщата и която носи също името на писателя, да бъде прекръстена на “Още една пететажна сграда”.

Вече са изсечени и дърветата в двора, като е получено разрешение за това.

Според Министерство на културата къщата не притежава статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

23-годишна блондинка реди трансфера на Агуеро

Напускащият Манчестър Сити със свободен трансфер Серхио Агуеро определено ще е сред най-апетитните предложения на трансферния пазар това лято. Към аржентинеца има интерес от Манчестър Юнайтед, Челси, Интер (Милано) и Барселона, но медиите в Италия твърдят, че именно местният гранд е фаворит за подписа му. Вижте тази публикация в Instagram. […]