Томислав Дончев: Оставам буден гражданин

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Буден гражданин – такъв остава бившият вицепремиер в правителството на Бойко Борисов и зам.-председател на партия ГЕРБ Томислав Дончев. В студиото на БТВ той увери, че човек не трябва да губи това си качество.

Във всеки случай облекчен напуска Министерски съвет Томислав Дончев: "Удовлетворение е много опасна дума в политиката, затова ще кажа облекчение."

Като предизборни определи скандалните разкрития и обвинения в комисията в 45-то НС по проверка на предишното управление. Според него случилото се на заседанията не са дори и разкрития, а махленски скандали. "За съжаление скандалите като че ли са перманентно присъщи на българската политика", коментира Дончев. Видяното и чутото не му дават кураж и оптимистичен поглед за бъдещето на българската икономика.

Подобни сигнали и тези конкретни не са постъпвали при него по време на управлението, въпреки че е получавал всякакви такива, включително и от граждани, но предимно оплакванията са били бавна работа на администрацията.

Томислав Дончев подчерта, че един политик не може да се изживява като проверяващ орган – има си институции за това. "Патология е един политик да се прави на проверяващ орган, дори и да има експертизата за това", отсече Томислав Дончев явно по повод изказванията на председателя на тази комисия Мая Манолова.

Като първа задача на служебното правителство, което встъпва в длъжност днес, Томислав Дончев открои нуждата да продължи борбата с пандемията. Трябва да продължат мерките, ваксинационната кампания, както и подпомагането на бизнеса и гражданите. Втората задача е организацията на предсрочните избори, което няма да е никак лесна задача.

Нито социалната политика, нито инфраструктурните проекти могат да бъдат спирани, предупреди Дончев и увери, че правителството оставя бюджета в добро състояние.

Дали ще има нов Национален оперативен щаб, ще бъде преценка на служебното правителство, но според Дончев настоящият кадрови състав на НОЩ е добър и би било разумно да бъде запазен.

Какво вижда Томислав Дончев в служебното правителство на Румен Радев – институционално представена е БСП, екипът на президентството също присъства, което е нормално. Разнообразните "други фигури, включително и от дясно", Томислав Дончев оценява, като заявка или закачка за търсене на по-широка подкрепа – "дали за парламентарните избори или за другите избори…"

Томислав Дончев не скри раздразнението и огорчението си от заявките за демонтиране и махане, "изчегъртване" на ГЕРБ от властта. Мандатът свърши, посочи Дончев и попита реторично кой си приписва някакви заслуги за това. Заявките той вижда като "море от политически страсти". Бившият вицепремиер посочи, че не мрази никого и не иска да изчегърта никого – нито БСП, нито ИТН, нито и някой, който е гласувал за тях.

Да не превръщаме политиката в лек и приятен жанр, призова Томислав Дончев. Това, което се чува са леки и прости решения, които галят ушите, но не са от полза нито на държавата, нито на обществото.

Томислав Дончев ще продължи да работи за съхраняването на позицията на ГЕРБ като първа политическа сила. Като предстояща задача партията трябва да си уплътни програмата, макар и с решенията да се намират "по Фройд категорично в сферата на неудоволствието".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Челси вдига заплатата на Тухел с нов договор

Оборът на Челси ще предложи нов договор на мениджъра Томас Тухел в края на сезона като награда за грандиозния му успех, който постигна с клуба за по-малко от половин година. „Сините“ са в превъзходна форма, откакто германецът пое отбора. Лондончани са на финал както във ФА Къп, където ще срещнат […]