Транспортният министър заговори за нередности при две обществени поръчки в БДЖ

NetNews

Думата ревизия не е най-точна за Министерството на транспорта. Аз правя по-скоро проверки и одити.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ служебният транспортен министър Георги Тодоров.

"Възложил съм проверки на бюджета на министерството, как се изразходва той и на две обществени поръчки за БДЖ. Едната поръчка е за ремонт на вагони на стойност 27 млн. лева, а другата е за охрана на стойност 26 млн. лева. На мен тези суми ми се виждат завишени, но не искам да коментирам преди да приключат проверките. Ако се открият нередности, всеки ще понесе своята отговорност. В момента съм спрял всички търгове и поръчки за БДЖ, докато не се установи тяхната законосъобразност. Трябва да осигурим прозрачни процедури, за да има конкуренция. Аз съм убеден, че с моят екип може да приключим проверките и да организираме нови търгове. Категорично мога да обявя, че няма да загубим нито един лев по осигуреното европейско финансиране", заяви Тодоров.

"Инициативата "Три морета" е изключително важна за България. Транспортната свързаност ще ни даде много перспективи. Надявам се банките и частния сектор да финансират инфраструктурните проекти. Те са изключително важни за икономиката на държавата", разкри още министърът на транспорта.

"Пораженията от ковид кризата бяха повсеместни за транспортния сектор на всички нива. Не смятам, че пазарът на автобусните превози е бил изкривен с даването на голям кредит от страна на ББР на една транспортна фирма. Авиационният транспорт пострада най-много от пандемията. Самолетите са празни, няма туристи, но се надявам. Ситуацията не е фатална и се надявам, че заедно с министър Балтова ще успеем да преодолеем този проблем", обяви Георги Тодоров.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Край Женевското езеро във вила от XVIII век – една историческа среща с огромно значение за света

Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин ще проведат срещата си на върха на 16 юни в швейцарска вила от XVIII век край Женевското езеро, съобщава агенция "Фокус", цитирайки "Ройтерс". Както отбелязва британската агенция, на първата среща лице в лице между Путин и Байдън, след като стана […]