Турция върна 20 камиона с пластмасови отпадъци към България и Европа

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Общо 20 камиона с пластмасови отпадъци, задържани на границата с Турция, се връщат поетапно под строг контрол от органите на Министерството на околната среда и водите към мястото на изпращане в Полша, Румъния, Унгария, Нидерландия, Германия и България, съобщиха от ведомството.

На 21 май Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Стара Загора е получила сигнал от Митническо бюро – Лесово за върнати камиони на ГКПП „Лесово“ от страна на турските власти. Те са пътували към предприятие за преработка в Турция. Превозните средства са били проверени и допуснати от РИОСВ-Стара Загора да влязат отново на територията България през ГКПП „Лесово“, след като инспекцията е установила, че придружаващата документация е изрядна. Предоставени са били попълнени документи по приложение VII от Регламент (ЕО) №1013/2006 относно превозите на отпадъци с указан обратен маршрут, час и пункт, през който ще напуснат територията на България. Преди да излязат от страната екоинспекторите проверяват документите за превоз на отпадъци и целостта на поставените пломби на товарните превозни средства.

В съответната страна по произход на отпадъците се връщат 13 камиона. От тях 12 превозни средства вече са напуснали страната (10 са преминали през ГКПП „Дунав мост 1“ и 2 са излезли през ГКПП „Калотина“). Един камион се инспектира и на ГКПП „Дунав мост Видин – Калафат“.

Останалите 7 камиона са върнати до първоначалната точка в България – 3 се връщат в Шумен, 3 в село Кривина и един в Кремиковци.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ББР: Предоставили сме изисканата информация на одитния комитет

Управителният съвет на ББР е предоставил подробна финансова информация на членовете на одитния комитет, пише в официално съобщение до медиите от банката. От там посочват, че банката е отправила запитване до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и БНБ за правата на достъп на комитета във връзка с предоставянето […]