Цветан Василев: Нямам съмнение кои са скритите господари на Спас Русев в България

NetNews

Банкерът Цветан Василев даде специално интервю за предаването "Честно казано" с Люба Кулезич на телевизия "Евроком".

Темата бе свързана със задълженията на "Виваком" и в чии интерес са те.

Той сподели, че задълженията на дружеството са над 2 млрд, евро.

"77% от активите на "Виваком" бяха активи на КТБ, този актив заедно с другия актив "Нуртс", който компанията придоби без да плати нито стотинка през 2014-та година на практика лиши кредиторите на банката и акционерите от над 700 млн. евро, които вместо в сметките на банката са се оттекли в нечии офшорни сметки и джобове на една българо-руска престъпна група. Тя включва от руска страна банката ВТБ и техните представители в България братя Велчеви, Спас Русев и неговите скрити господари от България, за които нямам никакво съмнение кои са те", каза Василев.

По отношение на цената, за която е придобита компанията, бившият шеф на КТБ сподели:

"Не смятам, че цената от 1 млрд. и 200 млн. е изкуствено увеличавана, напротив това е реалната пазарна цена. Още през 2014-та компанията бе оценена на същата сума след изчисление по проста формула , която е равна на печалбата преди амортизациите и данъците, така че цената, която е платена за "Виваком" е абсолютно нормална".

Василев изтъкна за начинa, по който е придобита компанията, а след това препродадена, което е довело до огромна печалба за определен кръг от хора:

"Не беше пазарна и не беше нормална цената, при която този консорциум от измамници и престъпници "придоби" Виваком за цена около 700 млн. евро,а цената при препродажбата бе 1 млрд. и 200 млн, което означава чиста печалба за тези престъпници от около 500 млн. евро. Междувременно през "Виваком" бяха източени към тогавашните собственици с цел обслужване на техните дългове още над 150 млн. евро, което значи, че около 650 млн. евро са прибрали руско-българските господа".

По отношение на несъответсвията в направения одит на компанията, Василев каза:

"Одитът на компанията показва няколко неща. Първо, че компанията е купена от самата себе си. Така нареченият инвеститор е платил почти цялата сума чрез облигации, 100% от тях са гарантирани от самата компания "Виваком", което е недопустимо, а самата фирма купувач не е в цветущо финансово състояние".

Банкерът намекна и за дълбоката връзка на компанията с чужди фондове:

"С ангажиментите на "Виваком" от над 1 млрд., които са директно по облигации свързани със самото придобиване на компанията има и други 800 млн. евро, които са директно към "United Group и включително на свързани с тях лица към банки в Лондон, което също е недопустимо.

За това какво бъдеще очаква фирмата, Василев сподели:

"При печалба за 2020 г. от около 60 млн. евро ще са нужни 40 години, за да бъдат изплатени всички поети задъжления, без да смятаме лихвите. Интересното е, че компанията, United group Bulgaria е регистрирана в Люксембург за мое голямо учудване.

"Не изключвам "United Goup и "BC Partners" да работят с пари на Пеевски", завърши Цветан Василев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Деян Николов: Министри като Рашков имат място в следващ кабинет

“ДПС подкрепиха председателя на НС и това може да значи всичко”, заяви представителят на партия “Възраждане” Деян Николов, който беше гост в предаването “Делници” по телевизия Евроком с водещ Николай Колев. Николов обясни още, че част от приоритетите на водещата в парламента партия са притеснителни. Като такова той представи предложението […]