Цветозар Томов: Друга фирма е направила предложение до ЦИК да осигури до 5 000 машини за гласуване

NetNews

Друга фирма е направила предложение до ЦИК да осигури до 5 000 машини за парламентарните избори, като срокът за тяхната доставка е 1 юли. Това съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Томов уточни, че ще се провери дали предложението им отговаря на техническите спецификации и дали ще има време за одит на машините. Той уточни, че ЦИК не е прекратила напълно и преговорите си със "Сиела Норма".

"Имаме предложение и от друга фирма – "Панов" ЕООД, което току що пристигна. Комисията ще разгледа предложението и дали то отговаря на техническите спецификации", обясни Томов. Той уточни, че близките 3 дни ще има пълна яснота дали ще могат да бъдат набавени допълнителни машини за изборите.

По думите му утре се открива предизборната кампания и ЦИК се надява участниците в нея да се държат като цивилизовани конкуренти. "Надяваме се кампанията да протече в рамките на добрите нрави и толерантност, както и да се спазват противоепидемичните изисквания", каза той.

"Искам да ви уверя, че ЦИК и "Сиела Норма" са в непрекъснат контакт и това, за което възникна спор, касаещ закупуването на нови устройства и по който не се стигна до споразумение, не означава, че ние сме прекратили съвместната си работа", категоричен е Томов.

"Ние смятаме, че е добре да се добавят още 1500 устройства. Това обаче не означава, че ако не успеем да ги закупим, това ще доведе до провал на изборите. Буквата за закона може да бъде изпълнена и с 9600 машини", каза той.

Говорителят допълни, че се работи по въпроса за финализиране на договора от 6 февруари за доставка на машини, нещата били във финална фаза и по този повод ЦИК изпрати две писма за изпълнение на детайли, свързани с изпълнение на договора.

По думите на Томов днес ЦИК ще обсъди възможността да вземе решение за процедура за пряко договаряне насочена към осигуряването на софтуерното обслужване и логистиката на парламентарния вот и местните избори на 27 юни, за които са нужни машини за гласуване.

45231 са подадените заявления за гласуване извън страната, като срокът изтича на 15 юни. Това заяви зам.-шефът и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му най-много били от Турция- 16 363. Следват Великобритания – 8741, Германия – 6486 и Испания- 2561 заявления.

"Ако някой е следил данните от предната кампания, ще му направи впечатления, че сега заявленията от Великобритания бяха повече от тези от Турция, а сега са два пъти по-малко. Причината за това е в подаването на по-малко заявления за секциите, които са открити на базата на това, че в местата, които са открити такива секции, са гласували повече от 100 души в последните години. Това силно намалява активността в подаването на заявления, защото хората знаят, че там ще има изборна секция, не са достатъчно мотивирани да пускат заявления", обясни той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Град подарява жилище за 1.4 млн. USD

Апартамент на стойност 1.4 млн. USD, 1 година безплатно пребиваване в 5-звездния хотел Ѕhаngrі-Lа, автомобил Tesla, хиляди безплатни самолетни билети, предплатени кредитни карти на стойност 16 000 USA, са сред атрактивните награди, които ще се разиграят на лотариен принцип в Хонг Конг сред хората, които са се ваксинирали. Това е […]