Язовир „Камчия“ започва да прелива

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Другата седмица язовир „Камчия“ вероятно ще прелее и ще започне да захранва промишления язовир „Георги Трайков“ в района на Девня. Данните сочат, че към днешна дата „Камчия“ е пълен на 98%. Показателно е, че наличният и полезният обем като процент са с почти равни стойности.

По неофициална информация, от ВиК-Бургас очакват другата седмица стратегическият водоем за питейно-битово снабдяване, захранващ черноморските области Бургас и Варна, да прелее.

Справка с ежедневния бюлетин за състоянието на водите показва, че „Камчия“ продължава да се пълни с голяма скорост, а прогнозата е за валежен уикенд.

Във връзка с предстоящото пролетно пълноводие екоминистърът Емил Димитров информира, че обемът на всички язовири към момента е достатъчен да осигурят потреблението през 2021 г., включително обемите в яз. „Тича“ и яз. „Камчия“.

Акумулираният обем в язовир „Тича“ е достатъчен да обезпечи питейно-битовото водоснабдяване за следващите три години, както и напоителен сезон 2021 година, съобщиха от Министерството на околната среда и водите в петък.

Поради увеличения приток язовир „Камчия“ вече е със запълване 98% и след достигане до максимален обем, постъпващият приток ще се използва за пълнене на язовир „Г. Трайков“, което ще даде възможност за осигуряване на необходимите водни количества и за промишлено водоснабдяване в района на Девня, се казва още в информацията от ведомството.

Язовир „Камчия“ се пълни от запад чрез река Луда Камчия.

Преливането на язовира пък се случва по естествен път при източната му част, където водата отива в друг ръкав на реката. Оттам речната система пълни пък язовир „Георги Трайков“, който е на около петдесетина километра.

Справка в бюлетина от 1 април сочи, че този водоем е на едва 42% от общия си обем. Наличната вода в него към момента е 140 млн. куб.м при капацитет от 330 млн. кубика.

Иронията е, че до средата на декември ситуацията с яз. „Камчия“ изглеждаше много критична след близо три години суша. Само за три месеца и половина обаче благодарение на дъждовната зима водоемът е напът да прелее и ще помогне за захранването и на „Георги Трайков“.

От последния се подава вода за промишлени цели за заводите на Девня, за напояване и за енергодобив посредством ВЕЦ „Цонево“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Грипът у нас изчезна заради локдауна

Заедно с намаляване разпространението на COVID-19, третият локдаун у нас повлия и върху сезонния грип, който на практика изчезна. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. От изследваните проби за грипен вирус с метода Real Time RT-PCR през изминалата седмица, няма нито един доказан случай. Въведените […]