75,9 млн. евро за България за справяне с кризата

NetNews

Европейската комисия одобри изменението на три оперативни програми (ОП) по REACT-EU, за да се предоставят 75,9 млн. евро на България и 57,5 млн. евро на Швеция за справяне с последиците от пандемията.

Комисарят отговарящ за работните места и социалните права Никола Шмит заяви: „Коронавирусът постави на изпитание нашата социална структура и засегна най-силно най-уязвимите хора. ЕС демонстрира солидарност, като подкрепя предоставянето на помощ в тези трудни времена и насърчава социалното приобщаване."

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: „Одобрените днес решения са резултат от добри политически мерки. Те ще осигурят така необходимите инвестиционни ресурси за преминаването към екологично и цифрово възстановяване след кризата с коронавируса.“

Българската програма за Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ) ще получи допълнително 19,9 милиона евро през 2021 г. за осигуряване на топла храна ежедневно на 50 000 души от уязвими групи, живеещи в бедност. Това е първото изменение на оперативна програма по ФЕПНЛ в рамките на REACT-EU.

Освен това българската програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския социален фонд (ЕСФ) и Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), ще бъде допълнена с 56 млн. евро в подкрепа на дистанционното обучение. Най-малко 10 % от учениците и учителите ще получат лаптопи или таблети, а 30 % от учителите ще преминат обучение по онлайн преподаване.

REACT-EU е част от NextGenerationEU и предоставя 50,5 милиарда евро допълнително финансиране през 2021 г. и 2022 г. за програми по ЕФРР, ЕСФ и ФЕПНЛ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хванаха контрабандни златни накити за над 80 бона

Митническите служители от ТД "Южна морска" откриха контрабандни златни накити за над 80 000 лева при проверка на товарен автомобил. На 11.05.2021 г. на МП Капитан Андреево пристига товарен автомобил с чужда регистрация, превозващ стока от Турция през България за Нидерландия. По метода „анализ на риска“ превозното средство с водач […]