Българи протестират в английски град, все още не ги пускат във Франция

NetNews

Напрежението в английския град Дувър ескалира след протест. Там бяха блокирани стотици хора. Сред тях много българи, включително осем бебета. Всички те останаха там още в неделя вечерта, след като границите бяха затворени заради мутиралия COVID-19, предава Флагман.

Така от неделя, те не могат да стигнат до континентална Европа и да се приберат у нас. Тази нощ се очакваше далите отрицателни резултати за коронавирус да успеят да се качат на фериботи. Българските консулски служби на Острова обаче нямат информация дали това се е случило.

„Последната информация, която имам, е от полунощ местно време. Към тогава още никой не беше преминал на френска територия”, обясни завеждащият консулската служба в Лондон Николай Ванчев.

Той обясни, че късно през изминалата нощ е получил копие от френските служби на заповедта за отменяне на забраната за преминаване. Това става при наличие на документ за отрицателен тест за коронавирус.

„Лаборатории за тестване има в град Дувър и в съседния град. Хората и към вчерашния ден нямаха ограничения да се предвижват, така или иначе бяха нарушили всички разпоредби за придвижване във Великобритания. Съществените очаквания са, предвид голямото количество от пътници от различни националности, че британската страна трябва да организира това масово тестване”, обясни Ванчев.

„Срещнах се с група българи. С тях имаше 8-месечно бебе, което изглеждаше добре. Те са в центъра на града. Наоколо има мол и множество заведения. Няма никакъв проблем срещу заплащане да си купят вода и храна. Предполагам, че родителите и бебето са спали в колата си“, каза още той.

Шофьорът на тежкотоварен камион Валентин Иванов пък изтъкна пред бТВ, че на летището край град Манстън са блокирани над 6000 камиона. Сред шофьорите има българи, холандци, италианци и други.

„Изчакваме решението дали ще се правят бързи тестове, с които ще можем да тръгнем към Франция“, добави Иванов.

„48 часа изчакваме, за да видим какво ще се случи. Надявам се да има развитие и да преминем през Ламанша“, заяви той.

Шофьорът сподели, че са се свързали с българското посолство в Лондон, откъдето са им казали какво ще е необходимо, за да напуснат Острова.

Иванов разказа, че условията на летището са приемливи – раздадена им е вода и храна. Той сподели, че е подготвен да изчака, колкото е необходимо и дори да посрещне Бъдни вечер и Коледа в блокадата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ВМРО: Близък на Заеви преби македонски българин

Каква е обичайната атмосфера спрямо хората с българско съзнание в днешна Република Северна Македония може да се види лесно от един прелюбопитен съдебен епизод. Съдът в Струмица наскоро осъди местен за удари срещу друг местен. Наглед дребна свада. „Дребната“ подробност обаче е, че тупаниците идват с викове „Пи*ка ти майчина […]