Български герои

NetNews

Коментар на Огнян Дъскарев във "Фейсбук"

Това е прославеният български войвода, незаслужено забравен, Блаже Кръстев – Биринчето, род в с. Бирино, сега в Северна Македония.

Създава своя чета и участва в Илинденското въстание. В първия ден на въстанието, 2 август 1903, войводата заедно с четата си и друг войвода Иван Наумов – Алябака, превземат турските казарми в Крушево, като използват освен жива сила и бутилки със спирт.

По-късно, в лятото на 1907 Наумов, начело на чета от 60 души влиза в Македония и участва в битката при Ножот, най-кръвопролитното сражение на ВМРО след Въстанието. Наумов е убит през юни 1907 край с. Белица, вероятно, заради братоубийствените войни във ВМРО.

По време на Въстанието Блаже Кръстев с четата си действа под ръководството на Питу Гули.

Той е друг легендарен български войвода, също необяснимо забравен, поне от широката публика. Гули води сражението при Мечкин камен /Баба планина/ на 12 август 1903, най-голямото във Въстанието. Там Питу Гули загива ПРАВ, докато стреля срещу турците. Питу Гули, доколкото знам не оставя наследници. Съпругата му умира от туберкулоза, синовете му загиват за свободата на Македония. Синът му Стерю Гулев, полицай в Крушево се самоубива в началото на септ.1944, преди идването на комунистите, защото знае какво го чака.

След Въстанието Блаже Кръстев е от малцината, които остават в Македония. В 1904 – 1905 се сражава с другия голям враг на България – Сърбия, под водачеството на Даме Груев, Георги Сугарев и Иван Наумов. След Хуриета в Турция, Блаже Кръстев за кратко е законен гражданин. Чудя се как ли се е чувствал в къщи на топло този роден бунтовник, безумна душа.

Но не за кратко – в началото на 1909, според това, което съм чел 12 турски полицаи се опитват да го арестуват. Той, обаче, убива всички и успява да избяга в Отечеството! Не знам дали това е градска легенда, опитах се да намеря източници, но без успех. Както и да е, Блаже Кръстев се озовава в най-любимото си време – в свободната България, сред съмишленици и приятели.

Предполагам, че това са били най-щастливите му дни, но нещастно кратки, само няколко месеца. През пролетта на 1910 Тодор Александров /надявам се, че не трябва да обяснявам кой е той/, тъй като отлично разбира какъв организатор, закален боец и смелчага е Блаже Кръстев, го изпраща обратно в Крушево.

За да се сражава за Македония.

Блаже Кръстев пада, заради Македония на 31 май 1911 в край с. Журче /Северна Македония/ в сражение с четата на Дончо Тодоров – Гайдарджиев, преминал на страната на младотурците. /Д. Тодоров е туркофил, след Хуриета подкрепя младотурците, бие се против ВМРО, после се сеща, че има България, участва в Балканската война при Одрин, но след това е наказан със смърт от ВМРО. Предател ли е той? Сами отговорете/.

Блаже Кръстев е убит и сниман, тялото му е закарано първо в Крушево, сетне в Битоля. Открих снимката на тялото му, но няма да я публикувам. За нещастие не се знае къде точно е погребан Блаже Кръстев.

Гледам отблизо тази снимка. Войводата очевидно позира, за да събира и вдъхновява съмишленици. Така се снимат революционерите навсякъде по света. Но се опитвам да разбера защо този човек е изоставил родителите си, приятелите, за да се впусне в изцяло неизвестно, смъртно пътешествие. Несъмнено е разбирал какво го чака.

Защо го е направил? Разбира се – отговорът е свободата на Македония. Но има и нещо друго, друга причина, която ми убягва. Едва ли някога ще разбера.

Защо пиша това?

1/ Сега България е под огромен натиск от ЕС да подкрепи Северна Македония за членство в ЕС. Западноевропейците НИКАК не се интересуват, че ДВЕСТА ХИЛЯДИ българи загинаха заради тази пуста Македония! Ама никак!

Това не ме учудва, защото най-малко от западноевропейците очаквам съчувствие и разбиране. Никак не се учудвам и от сърбоманите, антибългарите от Северна Македония, уж наши приятели.

НО се учудвам от хората тук, които подкрепят антибългарите и западноевропейците против тези двеста хиляди убити български войници и офицери. Ето ТОВА е необяснимо, или всъщност е съвсем обяснимо. Има име – казва се НЕОКОМУНИЗЪМ! ПОКЛОН ПРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ГЕРОИ!

Източник на снимката: оригиналната снимка на Блаже Кръстев е от известното, някогашно фото студио "Братя Манаки" в Битоля, 1908. Днес, сайтът Bitola in Colour, откри и разпространи тази уникална снимка на войводата. Благодаря!

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Да откажеш супер роля

Актрисата Аманда Зейфрийд разкри, че е отказала роля в „Пазителите на Галактиката“, съобщи Digital Spy. Предложението е било още за първия филм. Предложена ѝ е била ролята на Гамора. Тя отказала, защото смятала, че филмът ще е провал. Тогава образът беше предложен на Зоуи Салдана. Преди Зейфрийд е признавала, че […]