Важните новини във ФАКТИ на 01.05.2022 г.

NetNews

Радев: Има политици, които са готови да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели

„На Първи май отбелязваме Световния ден на труда и международната работническа солидарност. Роден в Чикаго през 1886 година, този празник вече век и половина вдъхновява борбите за социална и обществена справедливост. Осемчасовият работен ден, платеният отпуск, обезщетенията за безработица и всички социални придобивки, на които се радваме днес, не са получени даром. Те са извоювани с волята и усилията на няколко поколения.“

Петков: Зеленски помоли за нещо конкретно- не военна помощ, а ремонт на военна техника

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е поискал България да ремонтира тяхна военна техника. Това каза в предаването „120 минути“ премиерът Кирил Петков.

Йотова: Ако се докаже, че се пренебрегват 25 000 фирми заради съмнителни комисионни, ще бъдем пред огромен скандал

„Позорно е, ако се докаже, че се пренебрегват интересите на 25 000 български фирми, които зависят от доставките на газ, заради доста съмнителни комисионни от определени танкери, свързани с определени офшорни фирми. Ако това се докаже, ще бъдем пред огромен скандал „с мирис на газ” и такива случаи изискват оставки”. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „На фокус”. Йотова беше помолена да коментира изказването на вицепремиера Асен Василев, че позицията на президента по темата с доставките на оръжие за Украйна е „позорна”.

Тома Биков: Защо „Булгаргаз“ не са резервирали газ от Гърция, а го е направила частна фирма.

„След като доставките ни на газ спряха, но не и самият газ, значи сме енергийно зависима държава. ГЕРБ сме направили връзки с Гърция и Турция, в които освен да изнасяме и да внасяме газ. Турски поток може да достави газ за България“. Това заяви депутатът и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Тома Биков за „На фокус“.

Севлиевски: Кремъл иска да сложи ръка върху зърното в Украйна. Газ не се пие, без хляб не може

Кремъл иска да сложи ръка върху зърното в Украйна. Газ не се пие, без хляб не може. Това коментира в ефира на предаването „На фокус” бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски.

Атанас Атанасов: В началото наистина правителството се клатеше по определени въпроси, но вече има стабилизация

„Няма да има разклащане на това правителство и то ще продължи своя политически живот“. Това заяви в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов, който бе част от българската делегация, водена от премиера Кирил Петков, в Украйна:
„Смятам, че правителството и мнозинството са стабилизирани, независимо от определени внушения на руската пета колона, които се правят през медиите в България. В началото наистина правителството се клатеше по определени въпроси, но с течение на времето има стабилизация“.
„Убеден съм, че две трети от народните представители в българския парламент ще подкрепят решението за изпращане на военна помощ в Украйна“, добави още съпредседателят на ДБ:

Пламен Димитров: Очакванията ни са, че инфлацията ще мине 15-16% и ще расте до края на годината

„Минималната работна заплата трябва да продължи да расте изпреварващо през следващите години с оглед да достигне най-накрая заплата за издръжка“. Това коментира в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ президент на КНСБ Пламен Димитров:
„Към настоящия момент, ако живееш сам, трябва да получаваш малко над 1200 лева нетно, за да можеш да се справиш, но всъщност ако сте двама, около 2300 лева трябва да влязат в бюджета на българското домакинство, за да можеш да живееш сравнително добре по българските стандарти. Това са последните числа от март месец“.

Ваня Григорова: Голяма част от бизнеса, за съжаление, не спазва минимални норми и стандарти

„Работодателите у нас не обещават много, за да не се налага да го изпълняват”. Това заяви икономическият съветник на КТ „Подкрепа” Ваня Григорова пред Нова телевизия.

Делян Добрев: Новият изпълнителен директор на „Булгаргаз“ търгува газ чрез бившия си работодател

Сметките за парно през следващия отоплителен сезон ще скочат с близо пет пъти, прогнозира депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев в „Денят започва с Георги Любенов“.

Бориславова: Благодарение на ГЕРБ има един единствен доставчик на газ, в чийто контрол България е била години наред

„Не ми е известно да има посредник, който да е резервирал целия капацитет за България на природния газ, който ще бъде доставен на страната ни“. Това каза в интервю за предаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“ Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков:
„Това, което знам, е, че благодарение на ГЕРБ има един единствен доставчик, в чийто пълен контрол България е била поставена години наред, на единствената му воля, до степен, до която е трябвало да подаряваме кученца на истинския работодател на ГЕРБ, за да можем да си гарантираме, че няма да ни спират газовите доставки. Това не е достойна позиция на България. Твърдението, че по-добре да подаряваме кученца, но да плащаме евтин газ, стъпва на грешното допускане, че руският газ е единственият газ, който България може да купи на разумни цени, а това определено не е така. Вярвам, че българското правителство с усилията, които поема в момента и за които се готви от няколко месеца, ще докаже, че има и други алтернативи, защото навсякъде, където е допусната абсолютна пълна зависимост от Русия, в момента управляващите се разследват за престъпления против човечеството. Само нашите бивши управляващи се бият в гърдите и казват, че това е националният интерес – да нямаме собствена позиция, да нямаме разнообразни доставчици и да нямаме никаква сигурност, ако една страна реши да изменя едностранно договора, ние да нямаме накъде да отидем.
Лена Бориславова коментира и темата за доставка на военна помощ за Украйна:

Нинова: Лидерство е да водиш народа в една посока, в която той иска

„Не мисля, че лидерството е да вървиш срещу народа си. Мисля, че то е да го водиш в една посока, в която той иска”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Кърджали, цитирана от БГНЕС.

Хампарцумян: След време „Газпром“ ще дойде да преговаря да пуснем малко и от техния газ по нашите тръби

Прекъсването на руските зависимости ще струва нещо, но си струва. Европа е най-големият пазар за руски газ. След време „Газпром“ ще дойде да преговаря да пуснем малко и от техния газ по нашите тръби. Дългата игра не е чак толкова еднозначна и изгодна, защото разстоянието до Китай е 5000 км. през Сибир, а за Индия тръбите трябва да бъдат прекарани през Хималаите. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян в ефира на Нова телевизия, цитиран от novini.bg.

Шефът на „Кинтекс“: Изнасяме оръжия за Украйна, Нинова не може да не го знае

„Обществена тайна е, че българско оръжие отива в Украйна. Ние, хората от бранша, това обстоятелство го знаем от 10-15 март, две-три седмици след началото на войната“. Това заяви освободеният директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов в „Тази неделя“ по bTV. Според Михайлов това вероятно е една от причините за неговото освобождаване. По думите му Корнелия Нинова е „третият човек в държавата“ и няма как да не знае, че изнасяме оръжия за Украйна.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Влак блъсна автомобил на жп прелез край Мурсалево

Влак блъсна лек автомобил на прелез в кочериновското село Мурсалево, прдди БНТ. Инцидентът е станал около 20 часа тази вечер. Пострадала е жена, която е управлявала автомобила. След удара тя е била контактна, закарана е в спешния център в Благоевград за изясняване на състоянието ѝ, съобщиха от пресцентъра на полицията […]