Важните новини във ФАКТИ на 12 май

NetNews

Заместващи изтребители ще пазят България

„Имаме голям напредък за намиране на заместващи на забавените F-16 изтребители. Министърът на отбраната продължава да води разговори, така че българското небе да остане защитено“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков.

Министър-председателят бе на посещение във Вашингтон, на което е договорено новото въоръжение. Наречените “заместващи” изтребители ще бъдат предоставени на България заради забавените доставки на закупените F-16.

По-евтини винетки от 1 януари

С 10 лева по-ниска ще е цената на годишната винетка от 1 януари догодина. Вместо 97 лева, шофьорите на леки автомобили ще заплащат 87 лева. Това предвижда проектът за новите такси за републиканската пътна мрежа, публикуван за обществено обсъждане. Ще се намали и цената на останалите винетки за леките автомобили – за уикенд винетка ще се плаща 9 лв., за седмична – 13 лв., за месечна – 27 лева, а за тримесечната – 48 лв.

Предлага се и актуализация на размера на тол таксите за пътни превозни средства над 3,5 тона и тол таксуване за пътищата втори клас, които и в момента са включени в обхвата на тол системата, но се таксуват с нула стотинки. Промяната се предвижда да влезе в сила от юли тази година.

Петков: Ще проверим „Турски поток“ заради Путин

„Ще издам заповед за пълна проверка по всички аспекти на „Турски поток“, заяви в началото на правителственото заседание премиерът Кирил Петков.

Според западните партньори на България корупцията е основен инструмент за влияние на Владимир Путин в нашия регион и в Европа.

„Този тип проекти са точно за това, което се говори когато корупцията се използва за инструмент по външна политика от страна на Путин“, поясни още премиерът.

„Както вече знаете договорихме два кораба за юни, които ще пристигнат на цени, които са значително по-добри от тези на европейските пазари и от цените на „Газпром“, каза Кирил Петков за сделката ни със Съединените щати.

Юлий Павлов: ГЕРБ трайно изпревари ПП

„Заради позициите си за войната в Украйна, доверието към Румен Радев ерозира“. Това заяви пред NovaNews социологът Юлий Павлов. Той посочи данни на „Центъра за анализи и маркетинг“, според които рейтингът на президента Румен Радев е паднал до 49,3%. Недоверието към правителството е 69%. Ние не даваме опция „не мога да преценя“, така доверието и недоверието са повече.77,2% е недоверието в Народното събрание“.

Около 45% смятат, че най-големият проблем у нас е инфлацията и високите цени. „Войната в Украйна започва да набира скорост като част от големите проблеми. Хората задават отговорите, ние не даваме опции на този въпрос“, уточни социологът, цитиран от „Епицентър“.

„Газпром“ спира да използва газопровода „Ямал-Европа“ за пренос на газ през Полша

Руският газов гигант „Газпром“ съобщи, че спира да използва газопровод, принадлежащ на ИюРоПол ГАЗ (EuRoPol GAZ) – смесено предприятие на „Газпром“ и полската ПГНиГ (PGNiG), което експлоатира полския участък от газопровода „Ямал-Европа“, предадоха световните агенции.

Въвеждането на руски контрасанкции означава забрана да се използва газопроводът, принадлежащ на ИюРоПол ГАЗ, заяви говорителят на газовия холдинг Сергей Куприянов.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Путин: Западните санкции провокират глобална икономическа криза и ще доведат до тежки последици за ЕС

Западните държави са „водени от големи политически амбиции и русофобия“ в стремежа си да въведат санкции, които влияят негативно на собствените им икономики и благосъстоянието на техните граждани. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща по икономически въпроси със високопоставени служители в руската столица, предаде Асошиейтед прес. […]