Важни съвети за отличен имунитет след 50-годишна възраст

NetNews

С течение на времето най-вероятно сме научили, че имунитетът е умението на организма ни да се предпазва срещу вредните микроорганизми. Тази му способност се оказва особено важна, тъй като на практика е почти невъзможно да избегнем контакта с патогени, особено в наситената с всевъзможни замърсявания и вещества градска среда.

Но как да поддържате имунната си система силна и след 50-годишна възраст?

Ето и няколко съвета за това:

1. Грижете се за баланса на чревната флора

Вашето тяло е дом на трилиони малки организми. Вашият микробиом се състои от най-различни полезни бактерии, гъбички, вируси и др. Повечето се намират в червата и играят много важна роля за цялостното ви здраве. Трябва да отбележим, че червата и чревната флора са пряко свързани с имунната ви система. Когато чревният ви микробиом е в добро състояние, имунната ви система е по-способна да открива и да се бори с инфекцията.

За да поддържате здрав чревен микробиом, можете да консумирате храни, богати на фибри, като например: зеленчуци, плодове, боб, пълнозърнести храни, ядки и семена. Можете да наблегнете и на консумацията на повече ферментирали храни, като кефир, кисело мляко, комбуча, кимчи и кисело зеле.

2. Намалете нивата на стрес

Управлението на стреса е един от важните аспекти, чрез които възрастните хора могат да укрепят имунната си система. Според Американския институт по стрес, хроничният стрес оказва влияние върху имунното здраве и възпрепятства способността на имунната система да се бори с възпалителните процеси и инфекциите. Успокояващите дейности, които насърчават релаксацията – като медитацията и дълбоките дихателни упражнения, могат да окажат положителен ефект върху здравето.

Много приложения за поддържане на психичното здраве се превърнаха в популярен начин за намаляване на стреса, безпокойството и др. Някои приложения са специално предназначени за подобряване на съня, проследяване на настроението ви и дори управление на депресивните състояния или посттравматично стресово разстройство. Ако усещате, че не можете да се справите сами и сте подложени на прекалено високи нива на стрес, консултирайте се с вашия лекуващ лекар.

3. Поддържайте контакт с близки и приятели

С времето наблюдаваме, че колкото повече години прибавяме към живота си, толкова и рязко спада желанието за общуване с другите. Пандемията от коронавирус и съветите за социално дистанциране не трябва да ви пречат да се чувствате близки с тези, които обичате. Не забравяйте, че изолацията при възрастните хора може да доведе до чувство на самота и депресия, което може да повреди на имунното здраве. Важно е да намерите креативни начини да поддържате връзка. Обаждайте се, изпращайте текстови съобщения или водете видео разговори. Колкото се може по-често излизайте на разходка, срещайте се с хора и останете социално ангажирани.

4. Уверете се, че си набавяте достатъчно качествен сън

Недостатъчният сън може да попречи на способността на имунната ви система да реагира на инфекция и възпаление.

Освен това, нарушенията на съня често са свързани с много хронични заболявания и състояния, като диабет тип 2, сърдечни заболявания, затлъстяване и депресия. Безсънието е често срещано нарушение на съня сред възрастните хора. За да оптимизирате качеството си на съня, може да се наложи да направите някои промени в начина на живот. Опитайте се да поддържате физическа активност, като се разхождате поне 30 минути на ден. Опитайте се да лягате и ставате по едно и също време всеки ден и за предпочитане – ограничете приема на кофеин.

5. Поддържайте диета, богата на хранителни вещества

Това включва консумиране на много плодове и зеленчуци, които съдържат хранителни вещества и антиоксиданти. Те могат да насърчат доброто ви здраве. Най-добрият начин да задоволите нуждите на тялото си е да ядете разнообразни храни. Витамините от група В се намират в млечните продукти, зърнени храни, месо, яйца и боб.

Дефицитът на витамин B12 е често срещан при по-възрастните хора. Уверете се, че консумирате и достатъчно Витамин C. Той се намира в много плодове и зеленчуци, особено в цитрусовите плодове, както и в тези с червен цвят. Друг ценен елемент за хора в напреднала възраст е селен. Той е антиоксидант, който се намира в малки количества в много храни. Източниците му включват ядки, месо и зърнени храни.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Три отбора от Франция искат бранител на Левски

Три отбора от Франция искат да подпишат с десния бек на Левски – Жереми Петрис. Според информация на авторитетната френска медия RMC Sport става въпрос за борещ се за спасение тим от Лига 1, както и два от водачите във второто ниво на местния футбол. Петрис е наясно с желанието […]