Ваксина на спрей срещу COVID-19 дава добри резултати

NetNews

Ваксина на спрей срещу новия коронавирус дава добри резултати при първи тестове върху животни, съобщи електронното издание Юрикалърт.

Изследването е направено от учени от университетите на американските щати Айова и Джорджия. Еднодозовият препарат осигурява пълна защита от COVID-19 при мишки и предотвратява предаването на заразата между животните по време на клинични изпитвания, предаде Dariknews.bg.

"Използваните в момента ваксини срещу COVID-19 са много успешни. Голяма част от световното население обаче все още не е ваксинирано и има критична нужда от препарати, които са лесни за употреба, но и ефективни за спиране на заразата и предаването ѝ", казва Пол Маккрей, който сред съавторите на изследването.

"Ако тази нова ваксина се окаже ефективна при хората, тя може да помогне за спиране на разпространението на инфекцията и за контрол на пандемията", допълва той. За разлика от традиционните ваксини, които се инжектират, тази ваксина се прилага чрез впръскване в носа. Препаратът, използван в проучването, изисква само една доза и може да се съхранява при нормални температури в хладилник за срок от поне три месеца. Данните от проучването са публикувани в сп. "Сайънс адвансис".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Отчетоха рекордни приходи от Суецкия канал

Рекордни приходи през финансовата 2020 – 2021 година отчитат египетските власти от дейността на Суецкия канал, пише Ройтерс. Събраните приходи надхвърлят 5,84 млрд. долара. За сравнение година по-рано те са били в размер на 5,72 млрд. Долара, предаде Инвестор. Само за първото полугодие на календарната 2021 година приходите от дейността […]