Ваксини, арест, депортация, хотел за мигранти, геройство – всичко за сагата „Джокович“

NetNews

Когато Новак Джокович обяви по-рано тази седмица, че ще играе на Australian Open, тъй като е получил медицинско изключение и не е нужно да е ваксиниран, това предизвика яростна реакция в Австралия.

Дни по-късно играч номер едно сред мъжете се озова в ареста, а след това в австралийски хотел за бежанци в очакване на евентуална депортация.

Това, което трябваше да бъде триумфалното начало на новата година на тенис слава за Джокович, сега ескалира в дипломатическа буря. Ето как се случи.

Още по темата

6 яну 2022 11:10

49

6 яну 2022 10:08

48

5 яну 2022 14:16

41

5 яну 2022 10:45

199

Как бе разрешено на Джокович да влезе в Австралия?

Новината, че Джокович е одобрен да играе на Откритото първенство на Австралия, започващо на 17 януари, беше разкрита за първи път от самия него във вторник.

Австралия изисква всички чуждестранни посетители, които влизат в страната, да бъдат двойно ваксинирани. В противен случай те трябва да изкарат 14 дни под карантина.

Но Джокович, за когото се смята, че не е ваксиниран, заяви в социалните мрежи, че е получил медицинско освобождаване, за да влезе в страната и да играе в Големия шлем.

Tennis Australia – спортната организация, която ръководи Australian Open – потвърди, че тенисистът е получил разрешение за влизане съгласно нейната политика, която позволява на играчи с легитимна причина, да бъде освободен от нуждата от ваксинация за участие.

Политиката беше обявена през декември с одобрението на правителството на щата Виктория.

Два отделни медицински комитета оценяват заявленията на играчите – които са анонимни, за да се предотвратят пристрастия. Сред валидните причини са възпалително сърдечно заболяване или друго остро състояние или заразяване с COVID през последните шест месеца.

Длъжностните лица казаха, че общо 26 спортисти са кандидатствали за изключенията и „шепа“ от тях, включително Джокович, са постигнали успех.

Каква беше реакцията на Австралия?

Разбира се не особено добра. Всъщност, имаше огромен гняв сред австралийците.

Джокович вече е изразявал своите убеждения срещу ваксинацията многократно. През първата година на пандемията той организира тенис турнир, където той и други тенисисти се заразиха с COVID.

Междувременно в Австралия местните жители са преживели месеци на локдаун и ограничения. Повечето хора са последвали призиви на правителството за ваксиниране – над 90% от възрастното население е с двойна доза.

Страната също е в дълбините на най-тежката си COVID вълна досега – с над 70 000 нови случая, съобщени в четвъртък – което налага огромно напрежение върху здравната система и бизнеса.

Първоначално премиерът Скот Морисън каза, че приема освобождаването, предоставено на Джокович от правителството на щата Виктория.

Във вторник той каза, че федералните власти – които контролират границите – ще „действат в съответствие“ с решението на щата, тъй като „така работят нещата. Държавите предоставят изключения за влизане на хора… това се случва през последните две години“.

Но на следващия ден той промени мнението си  и каза, че федералните служители ще изпратят Джокович у дома, ако той не представи адекватни доказателства за освобождаването си от ваксинация. Когато тенисистът беше спрян на летището, Скот Морисън заяви, че „властите просто си вършат работата“.

Защо Джокович беше задържан на летището?

В сряда вечер около 23:30 местно време (12:30 GMT), Джокович кацна в Австралия на летище Мелбърн. Той беше незабавно проверен и… отхвърлен. Визата му бе отменена на място.

Тенисистът не е представил доказателства, че е бил двойно ваксиниран или е имал законно изключение, за да не се имунизира, обясни Морисън на пресконференция на следващата сутрин.

„Той не успя да предостави това доказателство на служителите на Граничните сили на летището снощи. Те са следвали правилата – това се случва много пъти, случи се и сега“, каза той.

Австралийските медии съобщиха, че на останалата част от екипа на Джокович е разрешено да влезе в Австралия, тъй като статусът им за ваксинация е одобрен.

Джокович е отведен от служители на австралийските гранични сили в хотел за имиграция, където сега очаква по-нататъшно решение за съдбата си.

Ясно е, че в този случай федералното правителство се е засилило, за да отстоява своята власт. Това заменя решенията, взети от Tennis Australia, които бяха одобрени от правителството на щата.

Морисън каза, че австралийските гранични сили са изпратили писма до Tennis Australia още през ноември, в които очертават федералните очаквания за влизане на ваксинираните. Той каза, че скорошна инфекция с COVID (или такава през последните шест месеца) не е основателна причина.

Премиерът допълни, че не е необичайно хората да бъдат задържани при кацане в Австралия, тъй като оценката на визите от граничните служители се извършва при пристигането на посетителите.

Но един бивш комисар от граничните сили написа, че вината не може да бъде хвърлена само върху държавните органи, тъй като федералните служители са подписали първоначалното предоставяне на визата.

И както самият Морисън отбеляза във вторник, на хората е разрешено влизане в Австралия по време на пандемията, до голяма степен чрез преценката и одобрението на държавните органи.

Всичко това доведе до спекулации на повечето наблюдатели от Канбера, че забраната за влизане на Джокович е до голяма степен политически мотивирана.

Морисън е изправен пред избори след няколко месеца. Той беше подложен на интензивна критика поради бързото разпространение на „Омикрон“ в страната, а Джокович е лесна изкупителна жертва, казват коментатори.

Джокович служи за урок?

Екипът на Джокович е разярен от внезапния обрат. Според тях Джокович е използван за „даване на урок“ – особено когато има трима други неизвестни тенисисти с изключения, които са били допуснати в страната, съобщават австралийските медии.

Джокович обжалва решението за виза веднага, след като беше задържан. Екипът му търси съдебна разпоредба по въпроса, за да задържи играча в Австралия.

Като алтернатива, той може да бъде изпратен по-късно днес в друга държава, откъдето да аргументира жалбата си или да кандидатства отново за участие в турнира.

Как реагираха сърбите?

Президентът на Сърбия Александър Вучич ведната заяви, че цялата страна е зад гърба на Джокович и, че това е „тормоз“.

„Цяла Сърбия е с теб и нашите власти предприемат всички мерки, за да приключи възможно най-скоро това малтретиране на най-добрия тенисист в света“, каза Вучич след разговор с тенисиста по телефона. „В съответствие с всички стандарти на международното публично право, Сърбия ще се бори за Новак Джокович, ще търси справедливост и истина“.

Бащата на Джокович повтори този националистически тон, твърдейки, че синът му е бил „държан в плен в продължение на пет часа“ на летището в Мелбърн и трябва да се върне у дома, за да го посрещне като герой.

Междувременно протестиращи се събраха пред хотела, в който е карантиран Джокович, настоявайки за освобождаването му и развяващи сръбски знамена и антиваксърски знамена.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Григор Димитров и Давид Гофен отпаднаха на двойки

Снимка: БГНЕС Григор Димитров и Давид Гофен от Белгия отпаднаха на двойки на АТР 250 тенис турнира в Мелбърн, съобщи БНР. Те отстъпиха пред Александър Недовезов (Казахстан) и Айсам-Ул-Хак Куреши (Пакистан) с 6:7(2), 6:3, 7-10. В първата част нямаше пробиви и се стигна до тайбрек. В него две загубени точки […]