Валентин Николов: При студена зима нямаме резервни мощности

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

"При студена зима нямаме резервни мощности, ако не дай си Боже някоя излезе от строя, не ми се мисли. Тогава най-вероятно министъра ще издаде заповед за спиране на износа". Това каза в "Офанзива с Любо Огнянов" Валентин Николов от БЕХ.

По темата за високите цени на тока председателят на енергийния холдинг уточни, че българските потребители получават близо 3 пъти по-евтина електроенергия спрямо пазарните нива.

"Реалистична е прогнозата за скок на цената на тока с 20% от 1 януари, ако се запазят цените на международните пазари, но БЕХ ще издържи да компенсира потребителите", допълни той.

По думите му не можем да употребим на 100% договореното количество азерски газ, поради факта, че не е готова гръцката връзка.

"Обещанието е, че до края на тази година ще бъде завършен, а до средата на следващата ще влезе в експлоатация. Няма забавяне от страна на БЕХ, то идва от изпълнителя. Те претендират за форсмажорни обстоятелства предвид COVID кризата", обясни Николов.

Според него битовите потребители на газ, химическите комбинати и торовите заводи ще усетят повишението, защото себестойността на продукта 60-70% е газ. Енерговносителите в момента е важно да бъдат доставени, въпреки цената.

"Фючърсите са за над 100 лв. увеличение – с 16% нагоре. Въглеродните емисии и газа са скочили многократно, възможно е увеличение на газа с 50%, но се надявам да не се случи", сподели той.

Шефът на БЕХ подчертава, че ЕК не поставя условия да се откажем от въглищните централи, а само да не добиваме въглища в тях.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Преброените в страната към 1 октомври са близо 4.9 милиона души

Към 1 октомври преброените от преброители и онлайн в цялата страна са 4 886 506 души. Това са 70.65 процента от населението на страната. Преброените жилища са 2 769 895, съобщиха от НСИ. За дните от 18 септември на хартия са преброени 2 481 544 души. В 18 общини преброеното […]