Ваня Григорова: Надига се цунами от висока инфлация

NetNews

Трудно е да се каже за какво би стигнала минималната работна заплата. Ако в едно домакинство работят двама възрастни, то може да се счита, че те по-трудно ще попаднат в групата на тежка бедност. При един работещ обаче и при едно дете, домакинството почти със сигурност живее бедно.

Това изтъкна пред Радио София Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“.

По думите ѝ производствените разходи са по-големи от отчетена инфлация. Това от своя страна е предвестник на следващи, по-високи нива на инфлация. Спирането доставките на газ към България ще усложни още повече ситуацията. Неминуемото поскъпване на газа може да доведе до фалит на част от бизнеса. Друга част ще повиши цените на крайните продукти, които купуваме.

Възможно отново да прибегнем до компенсации за различни групи (както беше по време на пандемията), но дългосрочно този вариант не е работещ.

По думите на Григорова България може да се съобрази с „Газпром“ за начина на плащане (не става дума то да се прави в рубли). Другото е страната ни да поиска от Европейската комисия право юридическите лица – бизнес, общини, болници, да бъдат върнати на регулирания енергиен пазар. Да си припомним, че през 2021 г. ръстът на цените беше причинен именно на отварянето на енергийния пазар.

„Вчера министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков потвърди, че настоява за увеличение на минималната работна заплата на 770 лева. Оказва се, че по този въпрос има разнобой в правителството и министърът на финансите не е съгласен“, посочи синдикалният експерт.

Григорова отбеляза още, че не е редно семейство, което кандидатства за социални помощи, да декларира брутния си доход, а не нетния.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

"Булгаргаз" публикува важна информация

От дружеството „Булгаргаз“ изпратиха официално съобщение до медиите, в което разясняват откъде и по какви ценови критерии осигуряват необходимите количества природен газ след спирането на руските доставки за България. Във връзка с продължаващите спекулации относно доставките на природен газ след едностранното им прекратяване от ООО „Газпром експорт“, „Булгаргаз“ ЕАД информира: […]