Ваня Григорова:50% от цената на хляба е надбавка на търговец и ДДС. Ясно е, че това са паразитни надбавки

AdminNetNews

От години настояваме за диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост. Ясно е, че може да се направи. Само с еднократен законов акт, с който казваме, че ДДС-то няма да бъде 20%, а 0% – няма да се случи, няма да се отрази с намаляване разходите на домакинствата. Очевидно е, че трябва да се наложи контрол, какъвто в държавата липсва. Това каза икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова пред Нова телевизия.

Банкерът и финансист Левон Хампарцумян даде за пример антиинфлационните мерки в Турция. „Това са неща, които имат много краткосрочен ефект и дългосрочно всъщност да балансират допълнително икономиката. Идеята е да произвеждаме повече стоки и услуги”, уточни той. По думите му от това ще се възползват хора, които ще спекулират и ще забогатяват.

Григорова е на мнение, че институциите трябва да следят как и доколко бизнесът увеличава цените, на които продава. „Ние имаме и веригата на доставки, през която също трябва да мине този контрол. Например, 50% от цената на хляба е надбавка на търговец и ДДС. Очевидно е, че това са паразитни надбавки, на които е крайно време да бъде сложен край”, категорична е тя.

Според Хампарцумян има възможност дадена стока да изчезне от рафтовете в магазините, ако има таван на цените. „Кой точно ще контролира тези неща – инспектори, които взимат някакви мизерни заплати и които с 20 лв. може да ги купиш. В края на тази верига ще се създаде една нова „черна” борса, в която едни хора рязко ще забогатяват за сметка на всички останали”, подчерта той.

Финансистът допълни: „Една наивна част от населението ще смята, че социалисти и не знам какви профсъюзи са им решили проблема. Нищо не са им решили. Светът е в инфлационен период”, категоричен е Хампарцумян.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Гореща сцена в "Сървайвър": Зоран опипва Владо Карамазов

Един от фаворитите за победата в „Сървайвър“ – режисьорът Зоран Петровски, влезе в опасна близост с водещия на екстремното риалити Владо Карамазов. Мъжът на актрисата Силвия Петкова рязко скъси дистанцията до известния актьор и неочаквано сложи ръце върху бедрата му, оставяйки го в ступор. Македонецът Зоран, който си пада по […]