Велев: Стотици милиони печалби, ако енергетиката върне част от надвзетото

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Съпричастна ли е държавата с тежестта на бизнеса и на бита заради цените на тока и газа?

„Не искаме държавата да носи риск. Компенсациите се следват от тези, които са надвзели сметките за ток. В енергетиката ще има, при всяка една от хипотезите, при всяка една от цените през следващите 3 месеца, свръхпечалби в много по-голяма степен, отколкото са предложените от нас компенсации“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му, ако енергетиката върне част от надвзетото, ще останат в нея допълнителни стотици милиони печалби само за първото тримесечие.

„Предприятията ще бъдат компенсирани. Ще бъде възстановена добавената стойност, която хората са произвели, а им е иззета с високите сметки за ток“, посочи Васил Велев.

Разговорите с държавата продължават на техническо ниво, уточни той.

„Когато стигнем до конкретните сметки, верифицирани от държавни органи, има по-голяма вероятност нашето предложение да бъде прието. Искаме 75% от горницата над 185 лв. При 119 лв. цена по мораториум и при 90 лв. цена за миналата година“, изтъкна председателят на АИКБ пред Bulgaria ON AIR.

„75-те процента не са под въпрос. Под въпрос е дали ще има таван на компенсацията, защото ако има таван и той е нисък, всъщност тези 75% се обезсмислят, защото влиза в действие таванът, който е много по-нисък“, обясни гостът в студиото.

Колкото по-скъп е токът в Европа, толкова по-големи са печалбите на България и на българската енергетика, каза Велев.

„Предложихме да е функция цената на борсата, а не фиксирана сума. За декември ще бъде 129, а за януари, февруари и март трябва да е функция на цената на борсата, така че бизнесът да може да си прави сметка като приема поръчки, дава оферти – да калкулира съответното ниво на цените на енергията след компенсациите“, посочи събеседникът.

Велев информира, че заради високата цена на тока има затворени бизнеси с ограничена дейност, както и предприятия, които са освободили работници.

„При една справедлива компенсация бихме имали обратното – ръст в икономиката, ръст в продажбите, назначаване на работници, повишаване на заплатите и потискане на инфлацията. Образуващият инфлацията елемент е високата цена на електроенергия“, заяви той.

Ако има справедливо компенсиране на цената на електроенергията, има възможност инфлацията да намалява, завърши Велев.

 Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Черно-бяло ли е бъдещето на татуировките след забраните на ЕС?

Информацията, че ЕС забранява използването само на два цвята в татуировки – син и зелен – е подвеждаща. Това каза татуистът Веселин Замфиров, организатор на Bulgaria Tattoо Expo, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. „Синият и зеленият пигмент, титаниевият оксид, присъстват в почти всички […]