ВиК-Ямбол алармира за промишлено замърсяване водите на Тунджа

NetNews 1

За сериозно промишлено замърсяване на река Тунджа в Ямбол алармираха от местното дружество „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК). Отпадни води с мазнини са изливани директно в канализационната система на града, а оттам попадат и в реката, каза пред БТА управителят на ВиК – Ямбол инж. Цветан Съйков. „Има риск да спре работата на цялата градска пречиствателна станция. Никой няма право да зауства такъв тип отпадни води в канализацията“, допълни той, но на този етап отказва да назове името на предприятието.

За поредно замърсяване водите на Тунджа в рамките на града алармираха тези дни и граждани в социалните мрежи.

От ВиК – Ямбол съобщават, че заради замърсяването аварират три каскадни канално-помпени станции за пречистване на отпадни води – първо тази в индустриалната зона, а после и още две. „Отказаха помпите, което предизвика разлив в реката. Мазнините създават огромен проблем. Тези съоръжения не са предвидени да работят с такъв отпадък“, обясни Съйков.

Има риск да спре работата на цялата градска пречиствателна станция, подчерта управителят на ВиК – Ямбол. „Там е най-големият проблем, който може да се предизвика, защото тя също не е проектирана за това. Никой няма право да зауства такъв тип отпадни води в канализацията“, категоричен бе той.

Предприети са незабавни мерки по почистване, ремонт и възстановяване на съоръженията. За случая са сигнализирани Регионалната инспекция по околна среда и води в Стара Загора и Община Ямбол, в чиито активи е градската пречиствателна станция и съоръженията към нея, каза още управителят на ВиК – Ямбол.

Пречиствателната станция за отпадни води в Ямбол беше открита през 2021 г. Изграждането ѝ е част от проекта за водния цикъл на града на стойност 44 млн. лева, от които 36,6 млн. лева от Оперативната програма „Околна среда“.

Източници: ФБ и БТА-Ямбол

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

One thought on “ВиК-Ямбол алармира за промишлено замърсяване водите на Тунджа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Народното събрание подкрепи ветото на Румен Радев

Депутатите приеха ветото на президента Румен Радев в Закона за съдебната власт и с това отхвърлиха промените в закона, които приеха окончателно на 2 юни. Така че сега законът ще бъде обсъждан отново. При днешното гласуване законопроектът получи 47 гласа „за“, 66 – „против“ и 93 „въздържал се“ и засега […]