Вирусът напъпли и РИК – Ямбол, комисията продължава да работи

NetNews

Владимир Стоев – член на Районната избирателна комисия – Ямбол от квотата на БСП е с положителен Ковид тест. Информацията за заразен представител на изборната комисия бе потвърдена днес от РЗИ и от председателя на РИК Екатерина Янева.

Случаят повдигна въпроси как трябва да се действа в подобни случаи, дали трябва да се прилагат общите мерки за карантиниране на контактите лица и как ще работи в такива условия РИК. Категорични отговори обаче няма. При всички положения комисията продължава да работи, стана ясно от изявлението по случая на председателя Екатерина Янева.

„Няма предписани указания от ЦИК, съгласувани с Министерство на здравеопазването в тази насока. Единствено, партията, от чиято квота е колегата, си е направила искане за замяна на представител”, коментира още тя. От думите й става ясно, че Централната избирателна комисия е известена за казуса, но не е изключено от РИК да пуснат официален сигнал с искане за указания как да процедират.

Ямболската РИК едва ли е прецедент в страната, тъй като се наблюдава ръст на подмяната на представители на партии и в други районни комисии – драстично над обичайната бройка при други избори.

От всичките 15 членове на РИК – Ямбол едва 7 са ваксинирани, вече и с втора доза. Петима от тях са и прекарали вируса. Има и други, които са преболедували коронавируса и смятат, че имат достатъчно антитела и не е необходимо да се имунизират. Трети пък категорично са отказали да се ваксинират.

Тази сутрин петима членове на комисията, които вече са ваксинирани, отново са си направили бързи ковид тестове, които са отрицателни. Очаква се това да направят и останалите представители на РИК.

Районната избирателна комисия заседава в сградата на Областна администрация – Ямбол. Председателят й Екатерина Янева уточни, че са взети мерки за ограничаване на контактите. В същото време остава висящ въпросът колко и кои са контактните лица на заболелия член на комисията, включително представители на партии и коалиции, членове на секционни комисии и др.

Членовете на РИК няма да бъдат карантинирани, защото няма такава уредба, а и не може да се спре работата по изборния процес, допълниха от РЗИ – Ямбол.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лицата на ПП „Републиканци за България” – Ямбол: Нася Атанасова

Една от дамите в ямболската листа на ПП „Републиканци за България” е Нася Атанасова. Родена е на 24.04.1983г., в град Ямбол. Стремежът й към придобиване на знания я отвежда в Икономически университет – гр. Варна, където придобива магистратура по „Търговско и финансово посредничество“. По-късно завършва Тракийски университет към Педагогически факултет […]