„Витоша ски“: Процедурата на СО за Княжевския лифт е незаконна

NetNews

Процедурата на Столичната община за Княжевския лифт е незаконна. Това твърдят от "Витоша ски" в своя официална позиция.

Те посочват, че едва вчера, 25 януари, са получили пълната кореспонденция между Столичната община, екоинспекцията в София и Изпълнителната агенция по горите за плана за реконструкция на въжената линия. По тази причина досега не са можели да разберат какво точно са се споразумели институциите на 8 януари. След като обаче вече знаят, от "Витоша ски" са категорични, че предписаната процедура е незаконна.

Те посочват, че съоръжението, което искат да реконструират, е законно изградено и за него са издадени актове за държавна собственост. Неговата законност и правата на "Витоша ски" били проверявани многократно от институциите. Сега обаче те били насочвани по процедура за незаконно изградени съоръжения. Според "Витоша ски" това е неприемливо. Те обаче не смятат, че това се прави от незнание.

Тъй като реконструкцията може да бъде извършена само при спазване на закона, още днес те възнамеряват да внесат на главния архитект на Столичната община Здравко Здравков своето становище и ще поискат да бъде приложен точно законът. За целта обаче е необходимо първо да им бъде възложено изработването на плана, който, както от "Витоша ски" подчертават, чакат от една година.

Столичната община и "Витоша ски" продължават да се разминават в позициите си относно възстановяването на Княжевския лифт, въпреки че и двете страни твърдят, че желаят проектът да се осъществи.

На 12 декември 2020 година Столичната община поиска Княжевският и Драгалевският лифт да възстановят работа.

Становището на РИОСВ е, че не е нужна промяна в плана за управление на Витоша, а лифтът може да се възстанови в същото трасе.

"Витоша ски" също настояха процедурата по реконструкция на ски съоръженията в Природен парк "Витоша" да започне възможно най-скоро.

Миналата седмица стана ясно, че е одобреното задание за изработване на специализиран устройствен план от екоинспекцията. Столичният кмет Йорданка Фандъкова изрази задоволство, че е направена поредна стъпка към реализацията на проекта за възстановяване на Княжевския лифт.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Началниците на отбраната на България и Северна Македония заминаха за Брюксел

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски заедно отпътуваха от летище „Враждебна“ с военнотранспортен самолет С-27J Спартан от състава на българските Военновъздушни сили. В Брюксел, Белгия, те ще вземат участие в заседанието на ниво началници на отбраната […]