ВКС отново отмени присъдата на Марешки и върна делото му за трето разглеждане във Варна

NetNews

Върховният касационен съд (ВКС) за втори пореден път е отменил 4-годишната присъда за изнудване на бившия зам.-председател на парламента и лидер на “Воля” Веселин Марешки, съобщи правният сайт “Лекс”.

Новото решение на третата инстанция идва близо година и три месеца след повторната присъда на Варненския апелативен съд по казуса, произнесена в началото на март 2022 г.

Подобно на предишното произнасяне на ВКС по делото, върховните магистрати отново откриват пропуски и нарушения в решението на колегите си от долната инстанция. И дори посочват, че в него не са изпълнени указания, направени при предишното разглеждане на казуса на трета инстанция.

Сега ВКС критикува втората инстанция, че не е изследвала напълно всички обстоятелства по делото за изнудване и не е обсъдила всички свидетелски показания. Според върховните съдии варненските им колеги са пропуснали противоречие с показанията на Миланов за това за кой обект му е искан наем, както и в какъв размер.

ВКС критикува и факта, че обясненията на Марешки са били напълно отхвърлени от Варненския апелативен съд, който ги е приел просто като защитна теза, защото са били опровергани от други свидетели, но не е посочил кои точно.

Марешки получи получи същото наказание и през септември 2020 г., но впоследствие Върховният касационен съд отмени присъдата му и върна делото за повторно разглеждане на втора инстанция заради съществени процесуални нарушения.

Като негова съучастница на 3 години затвор беше осъдена Красимира Колева, за която прокуратурата твърди, че е претендирала да получава наем за имот на ул. „Студентска“ във Варна, плащан от собственика на пицария Асен Миланов на бившия ѝ мъж Тони Димитров.

Според обвинителния акт по делото Марешки се намесва в този сюжет, след като Колева го моли за помощ с идеята чрез бъдещите приходи от наема да изчисти свой стар заем към местния бизнесмен и политик. Двамата бяха осъдени, че са изнудвали Миланов да им плаща по 10 000 лв. месечно.

След намесата на Марешки, който на свой ред претендира за собственост на земята пред заведението, се стига до унищожаване на част от имуществото на въпросната пицария.

Лидерът на „Воля“ дори влиза във физически конфликт с бившия общински съветник, настоящ депутат и лидер на „Възраждане“ Костадин Костадинов, към когото за помощ пък се е обърнал изнудваният Миланов. Марешки имаше обвинение и за удар в лицето на Костадинов, но то отпадна заради изтекла давност.

От това производство бяха отделени материали за престъпна група, но в края на 2021 г. стана ясно, че това разследване е било прекратено от несъществуващата вече Специализирана прокуратура.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Радев призова да се потърси отговорност за "Каховка"

Снимка: БГНЕС С публикация в социалната мрежа Twitter, президентът на България Румен Радев осъди взрива на язовир „Каховка“ в Украйна. По думите му този акт създава сериозна опасност за цивилните, околната среда и заплашва сигурността на Запорожката АЕЦ. I most strongly condemn the attack on Nova Kakhovka dam which endangers […]