Владимир Левчев: ВСС много избирателно вижда, чува и действа

NetNews

„Всеки ден и всеки час имаме нещо да се изненадваме. Всеки ден има нещо ново. Най-малко изненадващо е, че Гешев се отказа от изявление. В процеса на своята отчаяна защита в последните седмици той разкри какъв е проблемът с главния прокурор в България, защото говореше, че има дела на трупчета и изведнъж излезе „Барселонагейт“, и дело за канадския паспорт на Кирил Петков. В момента, в който се състави това правителство, поискаха имунитета и на тези хора. Защо се изкарват сега? За „Барселонагейт“ се говори вече колко години. Гешев някак обвини ГЕРБ и ДПС в предателство, с което показа по някакъв начин, че ги защитава“, каза журналистът Владимир Левчев в студиото на „Денят ON AIR“.

Пред Bulgaria ON AIR бившият шеф парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов заяви, че от три години насам нищо, свързано с главния прокурор, не може да го изненада. „Гешев каза, че на 99% няма да стане главен прокурор, после каза други неща. По-впечатлен съм от постъпките на ВСС, защото се оказва, че той изненадващо може да чуе сигналите срещу г-н Гешев след 3 години. Впечатляваща е  бързината, с която е направената командата кръгом. ВСС много избирателно вижда, чува и действа. Този, който го назначи, му даде тази команда“, коментира той.

Владимир Левчев призна, че има надежда нещо да се промени. „Сега Пеевски отново изплува, но ситуацията е различна, тъй като той има санкции по закона „Магнитски“, неговото появяване в тази комисия за конституционна промяна е опит за неговото изпиране“, коментира той.

По негови думи има нужда от цялостна реформа на съдебната система. „След толкова години застой, имаше едно отприщване в последния месец и покрай създаването на тази почти невъзможна не точно коалиция, която стои зад новото правителство и опозицията му,“ подчерта Левчев.

„Етимологията на думата „реформа“ идва от промяна на формата, но защо не поглеждаме съдържанието? Защото съдържанието са хората, които попълват тази съдебна система, този Висш съдебен съвет. Дори при действието на сегашната Конституция, тази политическа квота, която ние заклеймяваме, не се замисляме, че е направена с обратната цел, не за да провежда политическо внимание, а да осъществи граждански контрол в съдебната власт, да не бъдат вътре само магистрати, подчинени на тримата големи и изпълняващи техните заповеди“, смята Минчо Спасов.

Той коментира, че е важно да се обърне внимание на ролята на следствието. „Който командва следствието, ще командва съдебната власт и нейното влияние върху политиката. То е една тъмна кутия, от която излизат странни личности, които странно се качват по стълбицата на властта и това, че политиците се опитват да помагат на следствието да засили своята роля“, добави Спасов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Доц. Киселова: Ако г-н Гешев бъде освободен - няма да бъде разследван от независим прокурор

Една от оспорените разпоредби е с колко гласа може да бъде отстранен главният прокурор – беше намалена от 17 на 13, това е единият аргумент, с който е възможно президентът да забави. Има и още един пункт, който е възможно да е причина президентът да обмисля забавяне – кой да […]