Владимир Чуков: Хутите в Йемен са част от октоподна мрежа, която създаде Иран

NetNews

При ударите на САЩ и Великобритания се счита, че е унищожен 30% от военния потенциал на хутите, но този успех е ограничен, защото излизат данни, че те са се възстановили, защото са „част от октоподна мрежа, която създаде Иран“. Това каза арабистът Владимир Чуков в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.

„Иранците са изключително агресивни и безпардонни и за съжаление те наливат в момента маслото в огъня – в Ивицата Газа, в Йемен. Това е държава, в управленската философия на която е унищожаването на държавата Израел. Те съществуват, за да унищожат израелската държава. Нещо, което е много, много жалко“.

Ето, Хамас например, има две крила – едното е „Мюсюлманските братя“ и другото е точно Проиранското крило. Там ситуацията е много сложна и трябва да избирате между злината и още по-голямата злина – между тези, които ви мразят и тези, които желаят да ви убият. За това не виждам там скоро някаква формула да може да се задейства“, подчерта арабистът.

„Ситуацията в момента в Персийския залив е много тежка и трудна. Дали ще има поход срещу хутите и да бъдат изтласкани от такива стратегически места като Ходейда, където е военноморската им база, окупирана, но много добре развита. това, което четем, е че те са струпали в момента огромно количество дронове и балистични ракети, от където те обстрелват директно Арабски море. Тоест, това е един кошмар. Те изнасят битката от Южната част на Червено море вече в Арабско море“.

Силата на нашата общност, на Запада, се корени в това, че при нас всичко е що-годе подредено и нека се надяваме през ноември да не станем свидетели на объркване с връщането на Тръмп, коментира Чуков. „Говорейки за хутите, трябва да припомня, че тези хора бяха в списъка на терористичните организации. Нещо повече, те в момента владеят между 10 до 20% от сунитските територии в Йемен. Те ги окупираха“.

„Ние, българите, продавахме оръжие на Катар и на Саудитска Арабия“, каза още Чуков. „Имаше една сунитска коалиция от 15 държави, които воюваха срещу хутите. Хутите са една шиитска общност по подобие на шиитите в Ливан. 80-те години Иран влезе в Ливан и направиха „Хизбула“. Десет години по-късно те направиха същото и в Йемен. Въпреки че йеменските шиити са много по-благи, по-консервативни. Те са планинци. Те бяха изключително ретроградно мислещи, но иранците се появиха и им казаха – вие сте унижени, вас ви гонят“.

„Напомпаха ги със самочувствие, с пари, с оръжия. И те направиха една милиция. Едните в Ливан се казват „Хизбула“, а тези в Йемен са „Ансарала“, като „хутите“ и „Ансарала“ са едно и също. Лидерът се казва Хути и от там идва името на това племе – хути. Но милицията, военното крило е „Ансарала“ и за съжаление те станаха много силни“.

Никой не е предполагал, че хутите ще станат толкова силни, добави Владимир Чуков. По думите му иранците стигнаха до там, че атакуваха нефтените съоръжения на „Арамко“, „което е вече в североизточната част – това беше огромен погром“. „В Саудитска Арабия те са наричани от медиите терористи и превратаджии. Те стигнаха чак от другата страна на Арабския полуостров“.

„Ударите срещу хутите са като да изпуснеш питомното и да гониш дивото.“

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Голяма трагедия разтърси НБА

Голяма трагедия разтърси НБА. Помощник-треньорът на Голдън Стейт Уориърс Деян Милойевич е починал. По-рано през деня той бе хоспитализиран в Солт Лейк Сити след спешна медицинска ситуация. 46-годишния треньор е получил инфаркт по време на частна вечеря на отбора. Още тогава Националната баскетболна асоциация реши да отложи мача между Уориърс […]