ВМРО обвини „Софийска вода“ в лъжливи отчети

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

ВМРО обвини Софийска вода в лъжливи отчети. Предлагаме да бъде приета от СОС пътна карта за прехвърлянето на управлението от Софийска вода към ВиК – София (общинското дружество). Поводът е анонсираното от КЕВР предстоящо увеличение на цените на ВиК услугите, съобщиха от пресцентъра на патриотите.

Остра критика срещу концесионера „Софийска вода“ отправиха общинските съветници от ВМРО в залата на Столичния общински съвет. Поводът е анонсираното от КЕВР предстоящо увеличение на цените на ВиК услугите. Председателят на групата на Патриотите Карлос Контрера изрази съмнения, че годишният отчет за концесията не е достоверен, тъй като това са данни подавани от „Софийска вода“, а те в годините са показвали много пъти, че подвеждат общината и общинските съветници. На база на тези съмнителни данни всяка година чрез решенията на КЕВР се правят нови и нови увеличения.

Съветникът от ВМРО се усъмни в размера на загубите, които отчита концесионерът. Според Контрера Софийска вода манипулира данните и с трикове по документи отчита по-малки загуби. Беше посочено и че буди основателно притеснение фактът, записан в отчета, че въпреки отчитаните милиони левове инвестиции, не е постигната ефективност разходи – качество на услугите. Събираемостта на вземанията също е незадоволителна.

Карлос Контрера призова всички политически групи в СОС да се обединят и приемат пътна карта за прекратяване на концесията на водата в София и поемането на водоснабдяването от общинското ВиК.

Ето какво каза Карлос Контрера по време на сесията на Столичния общински съвет:

Уважаеми общински съветници,

Позволете от името на „Патриоти за София“ да фокусирам вниманието Ви върху един сектор от комуналните услуги, който системно пропускаме – водоснабдяването и канализацията. Някак сме се примирили с концесията на водата в София и помрънквайки търпим „Веолия“, докато дойде края на този злополучен концесионен договор. Но е време да се замислим за начина, методите, времето, в което Столична община ще си върне контрола върху ВиК услугите и то ще стане общинско. Винаги ние от групата на Патриотите сме се застъпвали за принципа „водата в обществени ръце“. Имаме съмнения по отношение на данните, касаещи „Софийска вода“. Първо ще подчертая, че става дума за данни на самия ВиК оператор, които ние не можем да изследваме по отношение на тяхната истинност, достоверност, всеобхватност и пълнота. Повтарям – данни, предоставени от оператора. В годините мисля, че сме имали хиляди поводи да спорим и да се съмняваме, че това, което ни се представя от мениджмънта на Софийска вода, е достоверно и в пълен обем. Ние от групата „Патриоти за София“ сме напълно наясно, че с оглед начина на възлагане на концесията и особеностите на договора и тежките отношения между общината и концесионера, не можем да очакваме чудеса. Не и докато този неизгоден за софиянци договор не свърши. Но вече е време, особено на фона на приказките за ново шоково увеличение на цените на ВиК услугите, да приемем план как ще върнем контрола на Общината над ВиК услугите. Де факто ние в момента почти нищо не знаем какво става в това дружество и какво наследство ще ни остави „Веолия“.

Ще се спра на някои показатели, които будят съмнения, че представяното не е обективно. Започвам със загубите на вода – твърди се, че има изпълнение на бизнес-плана. Само че аз не виждам водните количества. И съм сигурен, че Софийска вода продължава да отчита загубите по два начина – общи загуби на вода и неносеща приходи вода. Този подход позволява да се посочват по-ниски загуби и да се твърди, че те намаляват. Притеснително е и че има неизпълнение по отношение на ефективността на разходите за ВиК услуги, както и на събираемостта, което самата Софийска вода казва. Т.е. изводът е, че въпреки отчитаните инвестиции, твърдението за преизпълнение на плана за тези инвестиции, не се постига нужната ефективност. В превод – недобро управление на процесите и на работата в дружеството. Вината за това е на мажоритарния собственик – „Веолия“, които назначават мениджмънта и решават кое и как да се случва. Подчертавам, че всичко това е на фона на увеличение на цената на ВиК услугите в годините. Няма оправдания за несвършената работа, защото нямало пари.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Уайлдър и Фюри премериха за последно езиците преди да премерят юмруците си (ВИДЕО)

Дионтей Уайлдър и Тайсън Фюри се срещнаха за една последна пресконференция преди третия и финален мач помежду им, а, както човек може да предположи, страстите се нажежиха отново до червено. Обичайните закани за нокаут са нещо, с което всеки боксов фен е свикнал, но този път двамата си отправиха обиди […]