Водата в Царево остава негодна за пиене, появи се и манган в резултат на гниене

NetNews

Бедственото положение в Община Царево продължава, след решение на Кризисния щаб на място. Водата на територията на черноморската община остава негодна за пиене и битови нужди, съобщи Нова телевизия.

Пробите за качеството ѝ, които Регионалната здравна инспекция е взела, все още са с лоши показатели. В сряда се очакват да бъдат готови пробите за микробиология.

Утре се очаква да се възстанови централното водоподаване. От Регионалната здравна инспекция съветват туристите да не влизат в морето.

От микробиологична гледна точка водата възстановява своето качество. Всеки ден с всяко вземане на пробите те стават по-чисти, казаха от местното РЗИ.

„Водата се изследва и за микробиология, и за физико-химични показатели. Ежедневно проследяваме мътността. Този показател се влияе от качествата на водата в язовира и самото пречистване”, каза д-р Мариана Кофинова.

Целта е да се види дали изчистването на водата е достатъчно и дали са приведени в съответствие. Има леко превишение и на тежките метали – манганът се появява в резултат на гнилостни процеси, уточни д-р Кофинова.

Хидроинженери вече проверяват ситуацията на язовир „Потурнашки”. Резултатите от обследването ще бъдат представени на Междуведомствената комисия, която ще заседава в четвъртък преди обед на територията на Община Царево.

До момента размерът на щетите се оценява на над 30 милиона лева, но всеки ден постъпват нови сигнали за поражения. Продължават и ремонтите по възстановяване на разрушената инфраструктура. Пороите активизираха и свлачището на крайбрежната алея в Ахтопол.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Проучване: Употребата на болкоуспокояващи и противозачатъчни едновременно носи риск от тромби

Проучване установи, че рискът от образуване на тромби сред жените, които са на противозачатъчни, се увеличава допълнително през седмиците, когато тези жени също са употребявали нестероидни противовъзпалителни лекарства, съобщи ЮПИ, предава БТА. Експертите установиха вече известния факт, че жените, които са употребявали противозачатъчни хапчета или други контрацептиви, съдържащи естроген, са […]