Водите на стотици реки по света са с влошено качество заради екстремния климат

NetNews

Нидерландски еколози проучиха промените в състоянието на неколкостотин големи и малки реки и установиха, че качеството на водата в повечето от тях се е влошило значително през последните десетилетия в резултат на по-чести горещи вълни, суши, проливни дъждове и други екстремни метеорологични явления, свързани с глобалното затопляне. Това съобщиха от пресслужбата на университета в Утрехт, визирайки изследване на учени от Катедрата по физическа география, публикувано на сайта на висшето учебно заведение.

„Резултатите от нашето проучване подчертават спешната необходимост да се проучи как качеството на водата се променя по време на екстремни метеорологични явления. Само тогава ще можем да създадем ефективни стратегии, които ще осигурят целостта на екосистемите и ще гарантират достъпа на хората до чиста вода“, каза доц. Мишел ван Флит, научен ръководител на изследването, цитирана от БТА.

Така наречените екстремни климатични явления са едно от последствията от глобалното затопляне. С този термин учените обозначават периоди на необичайно високи температури през зимата, горещи вълни през лятото, седмици на проливен дъжд, суши и други метеорологични явления. Забележителни примери за това включват последните наводнения в Европа, горещите вълни в САЩ през последните години и изключително горещото лято в Русия през 2010 г.

Ван Флит и нейните колеги се заинтересуваха как екстремните метеорологични явления влияят върху качеството на водата в реките в Европа, Северна Америка и други континенти на Земята. За да получат такава информация, учените анализираха данни от наблюдения, извършени от стотици други научни групи при изучаване на малки и големи реки в Евразия, Новия свят, Африка, Австралия и други региони на Земята.

Общо еколозите изследваха констатациите на повече от 960 научни статии за отделни реки, публикувани между 2000 г. и 2022 г. Това позволи на изследователите да оценят въздействието на различни форми на екстремни метеорологични явления върху качеството на водата в тези водни пътища. Както се оказа, повечето от изследваните реки са засегнати под една или друга форма от тези аномалии, провокирани от глобалното затопляне.

По-специално, учените установиха, че горещите вълни и сушите са довели в 68% от случаите до допълнително намаляване на концентрацията на кислород в реките, увеличаване на тяхната соленост и дела на различни промишлени замърсители. По същия начин в 51% от случаите еколозите регистрират увеличение на броя на пластмасовите частици в речната вода, както и концентрацията на пестициди, нитрати и други химикали от торове след наводнения и необичайно продължителни дъждове.

В същото време Мишел ван Флит и нейните колеги установиха, че комбинираният ефект на всички тези фактори в продължение на две десетилетия в 56% от случаите е довел до постепенно намаляване на концентрацията на кислород в речните води, увеличаване на дела на органичните суспендирани вещества и емисиите от предприятия, както и повишаване на температурата на водата и активността на водораслите Всичко това се отразява негативно върху качеството на речните води в дългосрочен план.

Резултатите от анализа, според еколозите, показват необходимостта от започване на подробни и в същото време повсеместни наблюдения за това как различните форми на екстремни метеорологични явления влияят върху качеството на речната вода. Това е необходимо, за да се оцени как тези явления ще променят облика на реките на Земята, тъй като глобалното затопляне се засилва, е заключението на изследователите.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Германската икономика няма да се възстанови скоро

Доклад на икономическото министерство на Германия за третото тримесечие на годината подчертава, че подобрение на икономиката в близко бъдеще е малко вероятно. В доклада се посочва, че основни индикатори като бизнес климат и промишлени поръчки остават слаби, а съчетанието на това с негативното развитие на глобалната икономика, навежда на очакване […]