Военен говорител: Руснаците използват училищата в окупирани украински територии, за да изнудват родители

NetNews

Руските нашественици използват училищата в окупираните територии като метод за натиск върху украинските граждани. Това каза говорителката на украинското оперативно командване „Юг“ Наталия Хуменюк, съобщава Укринформ, цитирана от БТА.

„Във временно окупираните територии врагът използва училищата като метод за оказване на натиск върху хората. Окупаторите изискват децата да посещават специални образователни институции. С други думи, те използват училищата като инструмент за изнудване на възрастните“, каза Хуменюк.

Тя уточни, че ако родителите откажат да изпратят децата си в специално определени от окупаторите институции, им се оказва натиск, ограничава се достъпът им до определени услуги, включително в медицинската, социалната или хуманитарната сфера.

Някои от тези учебни заведения, определени от окупаторите, работят като интернати, отбеляза ръководителят на Единния координационен пресцентър.

Както Укринформ съобщи по-рано, в редица населени места в окупираните територии гимназисти без руски паспорт не бяха допуснати до учебни занятия.

Седемстотин украински училища остават под руска окупация. Министерството на образованието няма данни за точния брой деца, останали във временно окупираните територии, тъй като много от тях са отведени в Русия, а някои са избягали и сега са в чужбина.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Бойко Борисов: Около 15 септември ще имаме готовност да говорим за кандидатите ни за кметове.

Около 15 септември ще имаме готовност да говорим за кандидатите ни за кметове. Ако ме питате за Бургас специално си е Димитър Николов. Това обяви в Бургас лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БТА. Второто име за предстоящите местни избори, което той посочи, беше това на настоящия кмет на […]