Всеки втори очаква нови предсрочни избори, 16% на обратното мнение

NetNews

Електоралната мобилизация показва, че българите не се страхуват чак толкова от нови предсрочни парламентарни избори, обяви пред bTV социологът от „Маркет ЛИНКС“ Добромир Живков.

Данните са от последното проучване на агенцията, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“. То епроведено сред 1009 лица над 18 г. в страната в периода 10-19 април по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Още по темата

2 май 2023 18:20

89

2 май 2023 13:00

166

54% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, ако скоро отново има парламентарен вот.

„Имаме сходен резултата с този, който отчитахме преди изборите. Основният извод е, че при евентуални нови избори – дори през юли, не може да очакваме съществен срив в избирателната активност. По-скоро тя ще е сходна на тази от изборите на 2 април“, уточни Живков.

Според 16 на сто скоро няма да има избори. 14% са на мнение, че по-скоро ще има предсрочен вот, а 5 на сто смятат, че по-скоро няма да има.

Доверието към лидерите

Бойко Борисов е политическият лидер у нас с най-голямо доверие, показва още проучването. Лидерът на ГЕРБ има доверието на 24% от анкетираните. Отношението към него е непроменено спрямо това от преди месец.

Втори е Кирил Петков от ПП-ДБ. За месец той увеличава с 2 процентни пункта доверието си и през април се ползва с подкрепата от 19%.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ има 18% доверие. През март регистрираното доверие към него е било 19%.
Другият съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев е на четвърта позиция. Той има 18% доверие. Христо Иванов е на пета позиция сред лидерите на парламентарните партии. Той има 17% доверие. И запазва позициите си.

Следва Мустафа Карадайъ – 16%. През март „рейтингът“ на лидера на ДПС е бил 14%.

Председателят на БСП Корнелия Нинова е с 13% доверие. През март социолозите са регистрирали 14% доверие.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов увеличава с 2 пункта доверието към себе си. През април за него са отчетени 12%, през март – 10%.

В подкрепата и за лидерите, и за партиите няма големи промени спрямо периода преди изборите, коментира Добромир Живков.

*****

Данните са от последното проучване на агенцията, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“. То епроведено сред 1009 лица над 18 г. в страната в периода 10-19 април по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

От ПП-ДБ: Участие на ГЕРБ в кабинета няма да допуснем

„Правим всичко възможно в този парламент да бъде излъчено правителство“. Това заяви пред БНР Милен Матеев, номиниран за правосъден министър в представения от ПП-ДБ проект за правителство. Още по темата 2 май 2023 11:19 112 „Не сме търсили предимство и изпреварващо действие. Опитваме се да не блокираме процеса по съставяне […]