Все пак ще има ли зелен сертификат и за депутатите?

NetNews

На заседанието на здравната комисия в НС днес взехме решение по предложение, свързано с това да можем да гласуваме за зелени сертификати още утре. Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПГ на „Демократична България“.

Още по темата

5 яну 2022 09:35

51

Според Симидчиев депутатите, които не желаят да се ваксинират с безплатни ваксини, осигурени от данъците на всички, трябва да си плащат тестовете, за да влизат в парламента.

„Целта е да се даде максимална възможност за избор на хората, които желаят да работят в НС, като имат възможност за различни хипотези – ваксина, тест, преболедуване, да имат антитела. Всички тези неща са уредени в заповед на министъра. Както всички граждани са длъжни да се съобразяват с извънредната епидемична обстановка, така и депутатите трябва да се съобразят с нея“.

Депутатът изтъкна, че служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров не е бил направил необходимото законодателната и съдебната власт да бъдат в обхвата на тази заповед за зелен сертификат:

Симидчиев посочи, че депутатите са много рискови, защото всеки ден са над 200 човека в една зала, а и постоянно са в срещи с различни хора“.

Той даде пример, че при високата заразност на варианта Омикрон може да се стигне до ситуация, в която да не може да се оформи кворум, за да работи Народното събрание, което би означавало блокиране на парламентаризма.

Депутати от „Продължаваме Промяната“ и от „Демократична България“ са внесли днес ново проекторешение за приемане на условия за достъп до сградите на Народното събрание при извънредна епидемична обстановка.

Предложението предвижда в парламента да се влиза с валиден документ за пълен курс на ваксинация срещу COVID-19, с удостоверение за преболедуване, с удостоверение за наличие на антитела, отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди това, или бърз антигенен тест, извършен до 48 часа преди влизането в сградата.
Под проекторешението са се подписали петима депутати, сред които Андрей Гюров, председател на групата на „Продължаваме Промяната“, и Атанас Славов от „Демократична България“.

Предвижда се разходите за бързите антигенни тестове за сътрудниците на народните представители, сътрудниците на парламентарните групи, служителите на администрацията на НС и представителите на медиите да се покриват от бюджета на парламента. Предлага се това да не важи за народните представители. Проекторешението предвижда новите условия за достъп до парламента да се прилагат от 24 януари т.г.

 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вдигането на цената на газа - неизбежно ли беше?

„Неизбежно е вдигането на цената на природния газ, тъй като България получава основно от „Газпром“ доставките, които за 2021 година са над 90%. Цената, по която плащаме на „Газпром“, е на 70% свързана с цената на хъбовете в Европа. Преди около две години беше паднала цената до 5-6 евро за […]